Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Građani koji su u postupku ozakonjenja svojih objekata dobili rešenje građevinskih inspektora o rušenju ne treba da brinu, jer to ne znači da će njihov objekat biti srušen nego da je objekat ušao u postupak ozakonjenja i da se to rešenje neće sprovoditi do pravosnažno okončanog postupka ozakonjenja


Građani koji su u postupku ozakonjenja svojih objekata dobili rešenje građevinskih inspektora o rušenju ne treba da brinu, jer to ne znači da će njihov objekat biti srušen nego da je objekat ušao u postupak ozakonjenja i da se to rešenje neće sprovoditi do pravosnažno okončanog postupka ozakonjenja, izjavila je pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran.

Ona je za Tanjug objasnila da u drugoj fazi postupka ozakonjenja građevinski inspektori po sili zakona donose takozvana rešenja o rušenju, a da takvo rešenje pre svega znači da je njihov objekat vidljiv na satelitskom snimku.

"Poruka svim građanima jeste kada dobiju rešenja o rušenju na osnovu Zakona o ozakonjenju objekata  ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015) ne znači da će njihov objekat biti srušen", kaže Đuran.

Objasnila je da je u tim rešenjima o rušenju taksativno navedeno šta treba građanin dalje da preduzme da bi konačno svoj porodični i stambeni objekat ozakonio.

"U njemu je navedeno da je objekat pre svega vidljiv na satelitskom snimku , potom je navedeno šta od tehničke dokumentacije treba da dostavi, kako da dokaže svoje imovinsko pravne odnose i koju taksu treba da plati", kaže Đuran.

Zakon je, navodi Đuran, prvi put predvideo minimalnu taksu za ozakonjenje, koja je za porodične i stambene objekte do 100 metara kvadratnih svega 5.000 dinara, od 100 do 200 metara kvaratnih 15.000 dinara, i za veće od toga 20.000 dinara, dok je samo za komercijalne objekte određene površine predviđena najveća taksa od pola miliona dinara.

Ministarstvo je, kaže, svojim uputstvima dalo određene mogućnosti da se za i za pomoćne i ekonomske objekte, kada su na istoj katastarskoj parceli, plati samo jedna taksa od 5.000 dinara.

"Na teritoriji Srbije do ovog trenutka doneto je oko 90.000 rešenja građevinskih inspektora, i više od 80.000 rešenja o ozakonjenju. Ne mogu da kažem da smo zadovoljni, ali možemo da kažemo da imamo velike pomake", navela je Đuran.

Kako je rekla, u januaru 2017. bilo je svega 30.000 donetih rešenja o ozakonjenju, a polako se približavamo broju od 100.000 donetih rešenja o ozakonjenju.

"Što se tiče rešenja građevinskih inspektora, do ovog trenutka je doneto oko 800.000 rešenja, ministarstvo je svim jedinicama lokalnih samouprava dalo rok da do kraja avgusta 2017. donesu rešenja za svih 1,6 miliona popisanih objekata", kaže Đuran.

Predstavnici ministarstva su, podseća Đuran, stalno na terenu i resorno ministarstvo je dalo kvote svim jedinicama lokalnih samouprava, svakoj pojedinačnoj opštini i gradu, da moraju dnevno po svakom građevinskom inspektoru i zaposlenom da donesu 40 rešenja o rušenju.

 

"To je jedna faza u kojoj pratimo dinamiku realizacije. Možemo da kažemo da ova faza za sada zaista uspešno teče", kaže Đuran.

Sprovođenjem ozakonjenja, koje se sprovodi u tri faze, u budžet svakog grada i opštine ući će velika sredstva, jer od prihoda od taksi koju građani uplate po osnovu takse za ozakonjenje, 70 odsto ide u budžet svakog grada i opštine.

Preporuka ministarstava lokalnim samoupravama, kako navodi Đuran, jeste da ta sredstva ulažu u razvoj komunalne infrastrukture i lokalne putne infrastrukture da bi upravo ti građani koji su ozakonili svoje objekte dobili adekvatne uslove za život.

"U okviru treće faze, koja će trajati u naredne tri godine, biće pružena pomoć svim građanima i opštinama i gradovima da reše one složene imovinsko-pravne odnose sa kojima se suočavamo kada govorimo o ozakonjenju i da im na neki način stvorimo uslove da zaista sve svoje porodične i stambene objekte u kojima žive konačno ozakone", kaže Đuran..

Izvor: RTV, 07.08.2017.
Naslov: Redakcija