Zastava Bosne i Hercegovine

MERE ZAŠTITE USPORILE ŠIRENJE BOLESTI KVRGAVE KOŽE


Vakcinacija područja pogođenih pojavom bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis) dovela je do usporavanja širenja bolesti i zaštite zdravlja goveda, konstatovano je na sastanku na kome su prikazani i rezultati vakcinacije koja se sprovodi u zemljama u kojima je bilo pojave te bolesti.

Sastanak predstavnika veterinarskih službi zemalja Zapadnog Balkana, na kome je analizirana trenutna epizootiološka situacija izazvana tom bolešću na području Balkana održan je prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije.

“Zahvaljujući pomoći EU u vidu brze isporuke određenih količina vakcine veterinarskim službama u pogođenim područjima, kao i nabavkama vakcina koje su sprovele nadležne službe u većini država, brzo je započeta vakcinacija pogođenih područja koja je dovela do usporavanja širenja bolesti i zaštite zdravlja goveda”, konstatovano je na sastanku.

Takođe, analizirane su mere prevencije i kontrole koje se primenjuju u zaraženim područjima, kao i posledice na zdravlje i dobrobit životinja, stočarstvo i industriju hrane, nacionalni i međunarodni promet goveda i proizvoda poreklom od goveda.

Svetska zdravstvena organizacija, Organizacija za hranu i poljoprivredu i Evropska unija posredstvom Opšteg okvira za naročito opasne zarazne bolesti, pruža značajnu tehničku i stručnu pomoć ne samo pogođenim već i ugroženim državama, posebno nakon formiranja Regionalne ekspertske grupe za Jugoistočnu Evropu.

Stručni timovi će raditi na pripremi modela međunarodnih veterinarskih sertifikata i odgovarajućih propisa, ali i drugim stručnim i tehničkim pitanjima, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Izvor: Portal E-kapija, 08.08.2016.
Naslov: Redakcija