Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TURISTIČKE AGENCIJE TRAŽE DODATNU POMOĆ: Traže se bruto minimalne plate do kraja 2020. godine, kao i pravna mogućnost da zamrznu delatnost preduzeća do godinu dana


Sva veća udruženja turističkih agencija Srbije zatražila su od republičke vlade i resornih ministarstava dodatnu pomoć u vidu bruto minimalnih plata do kraja ove godine, kao i pravnu mogućnost da zamrznu delatnost preduzeća do godinu dana, kako bi sprečili bankrote i masovna otpuštanja radnika.

U saopštenju se ističe da su mnoge evropske zemlje već opredelile dodatnu pomoć najugroženijim sektorima u privredi, među kojima je i turizam i ugostiteljstvo.

Zahtev je upućen kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Iza ovog zahteva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruženja koja okupljaju više od 300 turističkih agencija u Srbiji: Udruženje turističkih agencija Srbije UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije YUTA, Poslovno udruženje turističkih agencija ATAS, Asocijacija nezavisnih turističkih agencija ANTAS i Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA).

Udruženja će, kako se navodi, nadležnim institucijama predstaviti podatke o poslovnim gubicima i obrazložiti navedene mere za koje veruju da će omogućiti opstanak većine preduzeća u turizmu i očuvanje nekoliko hiljada radnih mesta.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.07.2020.
Naslov: Redakcija