Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA IZDAVANJA IZVODA IZ LISTA NEPOKRETNOSTI I LISTA VODA IZ GEODETSKOG KATASTARSKOG INFORMACIONOG SISTEMA, OD STRANE JAVNIH BELEŽNIKA I GEODETSKIH ORGANIZACIJA: Notari izdaju izvode iz lista nepokretnosti


Ministarstvo pravde pozdravilo je početak primene Uredbe koja se odnosi na izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, a sadrži preporuke Ministarstva koje omogućavaju građanima da taj izvod dobiju u kancelarijama javnih beležnika.

Reč je o Uredbi o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema, od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija ("Sl. glasnik RS", br. 91/2020), koja je stupila na snagu 4. jula 2020. godine.

Zahvaljujući pravosudno-informacionom sistemu (elektronska razmena podataka između pravosudnih i drugih organa) javni beležnici "na klik" mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti.

Ministarstvo pravde ukazuje na to da je za sve poslove kod javnih beležnika, u kojima je potreban taj izvod, njegovo izdavanje besplatno.

Izdavanje izvoda se naplaćuje samo u slučajevima kada je građanima potreban za obavljanje poslova van javnobeležničkih kancelarija i naknada je dosta niža od one koja je do sada naplaćivana.

Građani više ne moraju da dva puta odlaze na šaltere katastra, kako bi najpre podneli zahtev, a potom i podigli izvod, jer će kod javnih beležnika moći da izvade izvod iz lista nepokretnosti.

Tom Uredbom je, takođe, definisano i da u javnobeležničkim kancelarijama prilikom prometovanja nepokretnosti građani ne moraju pribavljati izvod iz lista nepokretnosti, jer javni beležnik vrši uvid po službenoj dužnosti u centralnu evidenciju katastra nepokretnosti.

Izvor: Vebsajt Vlade, 06.07.2020.
Naslov: Redakcija