Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DOSTUPNI LIČNI PODACI IZ 20 EVIDENCIJA NA PORTALU EUPRAVA


Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije saopštila je da su građanima na portalu eUprava dostupni lični podaci iz čak 20 elektronskih evidencija i registara.

Građani mogu da pogledaju i provere svoje podatke, kao i da prijave nadležnim institucijama ukoliko ti podaci nisu tačni.

Na raspolaganju su i lični podaci iz matičnih knjiga rođenih i venčanih, podaci o ličnoj karti, pasošu, prebivalištu, državljanstvu, boravištu, privremenom boravištu u inostranstvu, biračkom mestu, vozačkoj dozvoli, registraciji vozila, oružju u legalnom posedu.

Takođe, dostupni su podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog geodetskog zavoda, PIO fonda, Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija.

Registrovani korisnici koji se prijavljuju na portal eUprava, uz korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, mogu da pristupe podacima iz svih 20 elektronskih evidencija i registara.

Korisnicima koji se prijavljuju sa dvofaktorskom autentikacijom dostupan je veći broj evidencija, dok korisnicima koji se prijavljuju korisničkim imenom i lozinkom dostupna je samo jedna evidencija.

Ova funkcionalnost portala eUprava pomaže daljem razvoju eUprave u Srbiji i naročito implementaciji Centralnog registra stanovništva, jer su građani u prilici da lako provere tačnost i kompletnost svojih podataka i da se po potrebi obrate nadležnoj instituciji kako bi se oni ažurirali.

Izvor: Vebsajt Vlade, 06.07.2020.
Naslov: Redakcija