Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRUČNO UPUTSTVO O FORMIRANJU ODELJENJA I GRUPA I O NAČINU FINANSIRANJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA ZA ŠKOLSKU 2020/21. GODINU: Grupe za izborne programe moraće da imaju 30 učenika, čime su ugroženi nastavnici građanskog vaspitanja i veroučitelji


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu, koje je dostavljeno osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji.

Pored broja učenika, grupe će se formirati na nivou razreda, a ne odeljenja kao što je ranije bilo pravilo. Ovakva praksa dovela bi do značajnog smanjenja broja grupa za građansko vaspitanje i versku nastavu, dok bi povećan broj učenika u grupama otežao izvođenje nastave. Ovakvim rešenjem ugroženi su nastavnici građanskog vaspitanja i veroučitelji, ali i svi drugi nastavnici izbornih programa, kojima preti opasnost da ostanu bez posla, usled smanjenog broja grupa.

Takođe, ovo uputstvo bilo bi gotovo neizvodljivo primeniti u praksi u pogledu razumnog raspoređivanja časova, jer bi izborni programi morali da se uklope u rasporede časova učenika iz različitih odeljenja u isto vreme.

Više nastavnika građanskog vaspitanja se obratilo Građanskim inicijativama sa strahom da će primena Stručnog uputstva dovesti do smanjenja fonda časova i pojave tehnoloških viškova.

Stav nastavnika građanskog vaspitanja je da se ovim dopisom ne samo dovodi veliki broj nastavnika u problem sa fondom časova, nego se i ugrožava sam kvalitet nastave. Za građansko vaspitanje preporučene su grupe od 15 do 20 učenika i to se ističe na seminarima za usavršavanje nastavnika kao i u priručnicima verifikovanim od strane Ministarstva kao i u planovima i programima predmeta. Ugrožava se i jedna od osnovnih karakteristika ovog predmeta, a to je poseban odnos nastavnika i učenika, koji se ogleda u međusobnom uvažavaju, poštovanju i poverenju.

Do ove školske godine važilo je pravilo da grupe za građansko vaspitanje ne mogu da imaju manje od 15 ili više od 30 đaka, što smatramo dobrim rešenjem, dok razlozi za uvođenje izmena i novog načina formiranja odeljenja nisu jasni.

Građanske inicijative smatraju da bi ovakav korak naneo štetu izbornim predmetima i budućnosti građanskog vaspitanja u školskom sistemu i apeluju da nadležno Ministarstvo razmotri povlačenje ovog uputstva.

Izvor: Vebsajt Danas, 06.07.2020.
Naslov: Redakcija