Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KODEKS POSLOVNE ETIKE POSREDNIKA U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Kodeks na snazi od 7. jula 2019. godine


Skupština Privredne komore Srbije usvojila je Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 47/2019) koji je važan za uređivanje međusobnih odnosa privrednika u oblasti posredovanja, smanjenju nedozvoljenog ponašanja, kao i učvršćivanju poverenja klijenata.

Kodeks je donet za grupaciju posrednika pri Privrednoj komori koja je reprezentativna jer ima 155 privrednih subjekata koji su članovi, a oni zapošljavaju više od 40 odsto radne snage koja se ovim poslom bavi na teritoriji Srbije, i pokrivaju 60-70 odsto tržišta.

"Kodeks je jako važan za međusobnu saradnju posrednika pošto je priroda posla takva da su subjekti međusobno upućeni jedni na druge, i na saradnju u kupoprodaji ili izdavanju nepokretnosti, pošto jedan zastupa kupca a drugi prodavca i moraju da završe posao oko prodaje ili izdavanja nepokretnosti", kaže Nenad Đorđević, zamenik predsednika grupacije, i dodaje da je i do sada poštovan kodeks donet 2012. godine.

On kaže da se Kodeksom uređuje odnos posrednika u ovom poslu prema korisnicima njihovih usluga i dodaje da je čitava oblast uređena na bolji način.

"Oni koji primenjuju etički kodeks imaju veće obaveze od kolega koji nisu potpisnici kodeksa niti članovi grupacije posrednika pri PKS tako da i za korisnike imaju viši nivo zaštite u odnosu na one koji kodeks nisu potpisali", ističe on.

Mića Đoković, predsednik Udruženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja kaže da je kodeks donet na osnovu sagledavanja tržišnih okolnosti i odraz je potrebe za samoregulativom. "Hoćemo da izađemo u susret klijentima pre svega, i državi, a onda među sobom da se dogovorimo šta se sme a šta ne sme", kaže Đoković i ocenjuje da će kodeks poboljšati situaciju na tržištu.

On ističe da je prodaja stanova preko interneta bila nedopustiva praksa sa stanovišta Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) kao i Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013 i 41/2018).

"Mi smo u obavezi da napravimo pisani ugovor između klijenata i nas, a to se ne može uraditi s nekim preko interneta koga niste videli i kome niste očitali ličnu kartu", kaže Đoković i dodaje da se dešavalo i da se oglašavaju divlji, neregistrovani posrednici, kao i da stanovi iz oglasa u realnosti imaju manju površinu.

On je dodao i da se radi na kategorizaciji po kojoj će stanovi koji ispunjavaju određene standarde imati ocene po kojoj će kupac znati i raspon cena nekretnine.

Đoković kaže da je prednost koju kodeks pruža što to posrednik može da istakne prilikom oglašavanja, a postoji i obaveza da se istaknu i opšti uslovi poslovanja i cenovnik.

"Postoji mnogo stvari na koje mogu da se pozovu eventualno nezadovoljni klijenti, jer mi u suštini ne prodajemo stanove nego paket informacija od pronalaženja nekretnine, analize tržišta, pronalaženja najbolje prilike, organizacija ugovora kod notara i banke, uknjižbe i prenosa vlasništva kod komunalnih preduzeća što je kompletan paket i vrlo ozbiljan posao", objašnjava Đoković i podseća da je kodeksom predviđena komisija kojoj nezadovoljni mogu podneti prijave.

Kodeksom grupacija posrednika u prodaji i iznajmljivanju nekretnina dobija arbitražnu komisiju zaduženu za nadzor nad poštovanjem kodeksa.

"Posrednici mogu da upute prijavu za neetičko ponašanje kolega, a konačnu odluku donosi Sud časti Privredne komore Srbije", kaže Nenad Đorđević.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.07.2019.
Naslov: Redakcija