Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU I O ELEKTRONSKOJ UPRAVI: Službenici u obavezi da elektronskim putem razmenjuju podatke bez opterećivanja građana


Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 95/2018 - autentično tumačenje) i Zakon o elektronskoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018) obavezali su službenike da elektronskim putem razmenjuju podatke bez opterećivanja građana, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić.

Sve matične knjige - rođenih, venčanih, umrlih - kao i knjiga državljana, prenete su u elektronski oblik.

"Sve to je bio preduslov da oformimo e-servise koji će omogućiti elektronski upis u vrtiće, škole i fakultete. To je preduslov da živimo tu digitalizaciju", izjavio je Ružić.

Podaci Kancelarije za informacione tehnologije govore da je ove godine upisano 62.043 đaka u osnovne škole bez izvoda iz matične knjige rođenih.

Donet je i Zakon o Centralnom registru stanovništva ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019), pa će od 1. septembra 2020. godine podaci iz šest državnih institucija i 13 baza podataka biti na jednom mestu - u centralnom registru, što je Ružić ocenio kao "krunu digitalizacije".

On je istakao da birački spisak nikad nije bio ažurniji, uprkos čestim zamerkama i kritikama, ali da ni ranije spisak nije uticao na rezultate izbornog procesa.

"Upravo ta digitalizacija donosi jedan širok spektar mogućnosti koji nam garantuje da jedinstveni birački spisak bude ažuran. Ono što je važno za građane jeste da smo uvezali matične knjige venčanih i umrlih s jedinstvenim biračkim spiskom, pa referenti po službenoj dužnosti vrše izmene ili brisanja. U tom domenu ćemo već na sledećim izborima, u martu ili aprilu sledeće godine, imati mnogo ažuriraniji birački spisak nego ranije", izjavio je Ružić.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.07.2019.
Naslov: Redakcija