Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MEŠOVITI KOMITET ZA SUKCESIJU IMOVINE SFRJ: Srbiji dodeljeni objekti stalne Misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju


Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u Beogradu 2. i 3. jula održan nastavak 19. sastanka Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije).

Sastanku su prisustvovali ovlašćeni predstavnici svih država –sukcesora bivše SFRJ, i to u ime Srbije Veljko Odalović, Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović, Hrvatske Petar Uzorinac, Republike Severne Makedonije Borčo Damjanov i Slovenije Damjan Bergant.

Dnevni red obuhvatio je niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, poput procesa zajedničke prodaje pojedinih nepokretnosti bivše SFRJ, analize imovinsko-pravnog statusa pojedinih nepokretnosti iz Aneksa B, kao i sagledavanje mogućnosti za postizanje dogovora o daljoj raspodeli diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda, uključujući i raspodelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ.

Tako, dogovorom država sukcesora, Srbiji su ovom raspodelom dodeljeni objekti stalne Misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu, kao i rezidencije u Konakriju.

Odluka o raspodeli, odnosno dodeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta takve vrste nakon više od sedam godina.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene su izmene i dopune liste iz Dodatka Aneksa B u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa tzv. "novopronađene" imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana u Dodatku Aneksa B.

Pomenute odluke predstavljaju prve odluke Mešovitog komiteta ovakve vrste.

Mešoviti komitet je konstatovao da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u Njujorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (ambasada/rezidencija) uspešno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela tzv. velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi, a doneta je i odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Sastanak Mešovitog komiteta u Beogradu je protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, a, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije bivše SFRJ, kompromisno je ostvaren zajednički napredak i donete su izuzetno značajne odluke po pojedinim pitanjima.

Naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, održaće se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.07.2019.
Naslov: Redakcija