Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Overa dokumenata za upis u školu i na fakultet besplatna


Građani pojedina dokumenta mogu da overe kod notara i besplatno. To se odnosi na svedočanstva za upis u srednju školu i fakultet, ali postoji i još čitav niz slučajeva u kojima javni beležnik neće naplatiti svoju uslugu.

Javni beležnici ne naplaćuju overu dokumenata neophodnih za upis u srednje škole, kao i na fakultete. Olakšice imaju i oni koji se nalaze na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje. Ako je potrebno da zasnuju radni odnos i nalaze se u evidenciji NSZ, potrebna dokumenta notar će im overiti takođe besplatno.

Bez naknade za overu kod notara su i dokumenta koja se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, potom socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata. Bez naknade se overavaju i isprave kojima se obezbeđuje finansijska podrška porodici sa decom, kao i akti u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.

Inače, poslednjih dana u žiži javnosti je slučaj kada je navodno javni beležnik želeo da naplati overu svedočanstva za upis u školu. Tim povodom, Javnobeležnička komora izvršila je nadzor nad radom beležnika B.R. koja je, sudeći po objavi roditelja na Tviteru, naplatila overu svedočanstava za koju nije potreban novac.

"Overa svedočanstava i diplome za upise po Zakonu o javnom beležništvu ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 85/2012, 19/2013, 55/2014 - dr. zakon, 93/2014 - dr. zakon, 121/2014, 6/2015 i 106/2015) je besplatna. Ipak, notarka se dosetila kako da deci uzme pare: besplatno je, ali ako čekate overu pet do sedam dana kad svi upisi prođu. Ako hoćete overu odmah, onda da joj date 1.750 dinara za pet dokumenata", pisalo je u objavi roditelja na Tviteru.

Lavina komentara usledila je nakon tvita i nad radom javnog beležnika izvršen je nadzor.

Međutim, predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić kaže da je utvrđeno totalno drugačije.

- Ovlašćena lica su bila u nadzoru. Predaćemo sve disciplinskom tužiocu, pa će on odlučiti o daljim koracima. Kako smo saznali, stranka je došla posle radnog vremena i sama insistirala da plati overu svedočanstva koja je inače besplatna. Hiljade i hiljade dokumenata koje overavaju notari su besplatni, samo je ova overa bila sporna - objašnjava Srbislav Cvejić.

Izvor: Vebsajt Blic, S. L., 08.07.2018.
Naslov: Redakcija