Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO "MOBILNI INSPEKTORI" ZA KONTROLU "RADA NA CRNO": Inspektori će neprijavljenog radnika moći na licu mesta da zaposli na neodređeno vreme


Inspektorat rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku prethodne godine imao je izvrsne rezultate, posebno kad je o suzbijanju sive ekonomije reč. U radu na crno zatečeno je 3.000 lica više u odnosnu na prethodnu i više od 50 odsto u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, otkriveno je i 769 firmi koje su radile van okvira bilo kakve zakonske regulative, a od 22.411 lica koja su radila bez ikakvih papira, njih 94 odsto ili 21.171 zasnovalo je stalni radni odnos.

Pored praćenja rada i kontrole radnopravnog statusa zaposlenih, na ove načine su štićeni i interesi poslodavaca, a vodilo se računa, odnosno obavljani su i nadzori iz oblasti zaštite na radu, čulo se u Regionalnoj privrednoj komori, u prvoj radionici projekta "Reci ne radu na crno", koji se od marta realizuje na osnovu sporazuma zaključenog između Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Projekat je u drugoj fazi sprovođenja, s ciljem jačanja kapaciteta Inspektorata, ali i podizanja svesti građana.

Ove godine nastavljamo rad punim kapacitetom i samo u poslednjih šest meseci zabeleženo je 30 odsto više nadzora, ali ono što uliva nadu i govori da smo na dobrom putu jeste znatno manji broj zatečenih neprijavljenih radnika. Naš zadatak, i ono što vlada čini u borbi protiv sive ekonomije, jeste da država bude što efikasnija, jer je rad na crno prećutno prisutna rak-rana našeg društva. Sve ovo dobro je i za poslodavce koji rade po zakonu, jer sputavamo nelojalnu konkurenciju, ali je pre svega velika korist za građane – rekao je ministar Zoran Đorđević.

Promenu na terenu predstavlja rotacija inspektora, koji sada nisu iz mesta u kojem obavljaju kontrolu, i to daje rezultate, a država će, čulo se na skupu, u narednom periodu pokušati da brojke u ovoj oblasti svede ispod proseka Evropske unije, ali i menjati i dopunjavati Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US i 113/2017).

Najsvežija novina biće uvođenje mobilnog inspektora, koji će, uz pomoć baze podataka iz socijalnih karti, aplikacijom na licu mesta moći da na neodređeno vreme zaposli onoga koga zatekne da radi neprijavljen, što će, po rečima ministra, procedure učiniti efikasnijima, a efikasnost je i imperativ u sferi procesuiranja i naplate kazni. Po njegovim rečima, nezadovoljavajući je i neprihvatljiv podatak da je država inkasirala tek 112 miliona od gotovo dve milijarde dinara na ime kazni izrečenih za nepoštovanje zakona. Ministar je obećao i bolje uslove rada, više opreme za inspektore rada i poboljšanje njihovog materijalnog položaja.

Izvor: Vebsajt Politika, Olga Janković, 05.07.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija