Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: KONAčNA VERZIJA AKCIONOG PLANA ZA POGLAVLJE 23 BIćE PREDSTAVLJENA DRżAVAMA čLANICAMA EU U NAREDNIH MESEC DANA


Sednica Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013/2018. godine, održana je 08. jula 2015. godine u Palati Srbija.

Pod nazivom "Reforma pravosuđa i EU integracije dalji koraci", Komisija je ovu sednicu održala u proširenom sastavu jer su pored njenih članova prisustvovali i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Tanja Miščević, Ministar pravde, Nikola Selaković, kao i predstavnici Međunarodne zajednice (Evropske komisije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, USAID-a, Svetske banke, OEBS-a, diplomatskih predstavništava u Srbiji) i predstavnici civilnog društva.

Predsedavajući Komisije, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, Dragomir Milojević, obratio se prisutnima i otvorio sednicu. Predsednik je istakao potrebu da se Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije pravosuđa ažurira, osvrnuo se na rezultate Funkcionalne analize pravosuđa, na preporuke iz analize, kao i na stepen njihove uključenosti u Akcioni plan za pregovore Poglavlja 23.

Ministar pravde, Nikola Selaković, ocenio je da Srbija sa punim pravom očekuje otvaranje Poglavlja 23, i izrazio nadu da će u narednih mesec dana državama članicama EU biti predstavljena konačna verzija Akcionog plana za Poglavlje 23.

Selaković rekao da su primedbe koje je Evropska komisija uputila na tekst tog dokumenta uglavnom tehničke, a ne suštinske prirode, kao i da je Akcioni plan realan, da su predviđeni ciljevi i mere ostvarivi uz veliki trud i rad.

Prema njegovim rečima, cilj Poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, jeste uspostavljanje vladavine prava na nivou prosečne članice EU i Srbija to mora da uradi ne zbog Unije, već zbog sebe i svojih građana.

Naš cilj jeste stvaranje odgovornog, efikasnog i profesionalnog pravosuđa, u kojem će nezavisne sudije raditi u interesu građana, istakao je Selaković.

On je najavio da će, nakon usvajanja Akcionog plana za Poglavlje 23, uslediti revizija i usklađivanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine.

Zemlju činu bogatom njen pravosudni sistem, koji garantuje stabilnost i sigurnost ulaganja, ukazao je ministar.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević, rekla je da poglavlja 23 i 24 predstavljaju srž, kao i meru uspeha svakog pregovaračkog procesa.

Miščević je, takođe, izrazila očekivanje da će do kraja meseca državama članicama EU biti predstavljen Akcioni plan koji će Vlada Srbije potvrditi, nakon čega će se krenuti u njegovo sprovođenje.

Srbija je kao društvo spremna da pregovara za članstvo u EU i to se vidi kroz Akcioni plan, istakla je ona.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 08.07.2015.