Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: IZJEDNAčAVANJE żENA I MUšKARACA U POGLEDU USLOVA ZA ODLAZAK U PENZIJU (65 GODINA żIVOTA I NAJMANJE 15 GODINA STAżA)


Ako prođe najpre vladu, a zatim bude usvojen u skupštini, novi Zakonski okvir predviđa da u penziju i žene i muškarci odlaze sa punih 65 godina i najmanje 15 godina staža.

To je, naime, rešenje u odredbama izmenjenog Zakona o PIO čiji se tekst može naći sajtu Ministarstva rada, a kojim će žene i muškarci postepeno do 2032. biti izjednačeni u uslovima za odlazak u penziju.

Starosna granica za odlazak žena u penziju će se postepeno povećavati od 2015. godine, pa će, na primer, žena koja ima najmanje 15 godina staža osiguranja steći pravo na starosnu penziju naredne godine ukliko tada bude napunila 60 godina i šest meseci.

U 2016. godini će steći ovo pravo ako bude imala 61 godinu života, u 2017. ako napuni 61 godinu i šest meseci...

Pravo na prevremenu penziju, prema novom rešenju u Zakonu, stiče se nakon najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života, a uvode se penali za prevremeno penzionisanje, kojima se umanjuje penzija.

Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Ženi koja je rodila treće dete, uračunavaju se posebno u radni staž dve godine, ženi s jednim detetom u poseban radni staž ubraja se šest meseci, a ženi s dvoje dece godinu dana.

Izvor: Tanjug, 8.7.2014.