Zastava Bosne i Hercegovine

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Stručna javnost zalaže se za osnivanje “Alimentacionog fonda” i sudova za porodične odnose


Srbiji je neophodno osnivanje sudova za porodične odnose, koji bi na celovit način pristupali problemima u porodici, bilo da je reč o nasilju, alkoholizmu, razvodu, pitanju izdržavanja, delinkventnom ponašanju dece i maloletnika, ali i roditelja, rekao je prof. dr Nebojša Šarkić, predsednik Udruženja pravnika Srbije, na svečanom otvaranju kongresa pravnika u Budvi, koje je posvećeno aktuelnim pitanjima današnjeg zakonodavstva i pravosuđa.

Profesor Šarkić je istakao potrebu da država osnuje “Alimentacioni fond”, zbog toga što je veliki broj dece koja ne dobijaju izdržavanje od roditelja sa kojim ne žive iz različitih razloga. Reč je o mesečnim iznosima izdržavanja koji nisu veći do 10 ili 15 hiljada dinara, a koje je često nemoguće naplatiti, čak ni uz pomoć javnih izvršitelja. Poručio je da država može lako da formira Alimentacioni fond, jer ako pogledamo samo vozne parkove državnih organa, kako je napomenuo, jasno je da u državnoj kasi može da se nađe novac za alimentacije koje veliki broj dece mesecima ne dobija od svojih roditelja.

Prof. dr Miodrag Orlić, počasni predsednik Udruženja pravnika Srbije, osvrnuo se na nedavne tragične događaje u Srbiji i postavio pitanje šta je to u šta možemo da se pouzdamo i čemu možemo da verujemo u trenucima kada se sve oko nas ruši i kada nas obuzima očajanje i osećaj užasa, potištenosti i nemoći zbog onoga što se dogodilo.

- Tražeći uporišnu tačku od koje ćemo krenuti, moramo se setiti da pravo proizlazi iz pravde, a naše nastojanje treba da bude borba za pravedno pravo. Tome treba da nas vodi osećaj ljudskog dostojanstva, koje treba da negujemo kako prema sebi, tako i prema drugima, uvažavajući sve različitosti među nama - istakao je profesor dr Miodrag Orlić.

Na zajedničkom savetovanju udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske učestvuje veliki broj pravnika - profesora, sudija, advokata, pravnika u privredi i javnim ustanovama, a tokom kongresa biće reči o izazovima u pravosuđu i rešenjima Prednacrta građanskog zakonika.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 05.06.2023.
Naslov: Redakcija