Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Udruženje vojnih penzionera najavljuje obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko Ustavni sud i Narodna skupština Republike Srbije ne uspeju da reše problem privremeno umanjenih penzija i naplate duga


Zbog nemogućnosti da ponište Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016) i činjenice da već 13 godina ne mogu zakonski da im se usklade penzije, jedan broj članova Udruženja vojnih penzionera Srbije zatražio je organizovanje protesta.

 – Udruženje se nije odreklo mirnih protesta i biće organizovani ako se problemi ne reše pravnim putem. Ukoliko Ustavni sud i Narodna skupština Republike Srbije odbace naše predloge, obratićemo se predstavkom Evropskom sudu za ljudska prava. Jer, od 2004. godine pa do danas većina vojnih penzionera vodi sudske sporove kako bi im penzije zakonski bile povećane – objasnio je na sednici Ljubomir Draganjac, predsednik godišnje skupštine ovog udruženja.

Vojne penzionere najviše pogađa to što niko od nadležnih ne pominje kada bi moglo da dođe do ukidanja privremeno umanjenih penzija.

Vojnim penzionerima su Zakonom primanja smanjena i do 21 odsto. Fond PIO nas je obavestio da su penzije smanjene za 702.231 penzionera i da se mesečno isplati manje oko dve milijarde dinara. U Srbiji ima 1.005.461 penzioner čija je penzija manja od 25.000 dinara. Zbog toga je Udruženje za ukidanje ovog Zakona podnelo Ustavnom sudu dve inicijative. Prvu 2015. godine koja je preglasavanjem odbačena. A po drugoj, podnetoj u aprilu 2016. godine, još se nije odlučivalo – istakao je Draganjac.

Udruženje je u novembru 2016. godine Narodnoj skupštini podnelo inicijativu za donošenje Zakona o prestanku važenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakona o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Tek nedavno, kada je zahtev ponovo podnet, iz Narodne skupštine je stigao apsolutno neprihvatljiv odgovor. Navedeno je da je inicijativa dostavljena u papirnom, a ne u elektronskom obliku, pa potpisi nisu mogli da se provere. Zamera nam se i prekoračenje zakonskog roka od sedam dana, koliko može da prođe od započinjanja prikupljanja potpisa pa do njihovog okončanja – kaže Draganjac i dodaje da su potpisi prikupljeni u zakonskom roku.

Dakle, učinjeno je sve da se inicijativa ne razmatra po hitnom postupku, odnosno da se uopšte ne razmatra, tvrdi on.

Iznenađeni smo postupkom najvišeg organa vlasti u odnosu na dostavljenu inicijativu. Neshvatljivo je da su se poslužili ovakvim manipulacijama, a to se posebno odnosi na izjavu da su nam uručili kompakt-disk sa tabelom za potpise, što nije tačno. Delegaciji koja je predala potpise nije stavljena nijedna primedba, niti joj je bilo šta od materijala predato. Predsednici Narodne skupštine smo još 15. maja 2017. dostavili zahtev da se na jednoj od prvih narednih sednica postupi po navedenim predlozima – kaže prvi čovek udruženja.

Ovo, međutim, nije jedini problem vojnih penzionera. Dug po osnovu delimičnog usklađivanja penzija od 1.8.2004. do 1.12.2007. godine još nije naplatio veliki broj njih. I pored apsolutne zastarelosti, zahvaljujući velikom razumevanju fondova PIO i SOVO, omogućeno je pokretanje sudskih sporova i svi koji su u 2016. i 2017. podneli tužbe dug su naplatili. Neophodno je da svi oni koji još nisu podneli tužbe to učine što pre, jer niko ne zna dokle će ova mogućnost moći da se koristi.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 06.06.2017.
Naslov: Redakcija