Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

FORMIRA SE PRAVNI TIM KOJI ĆE TUŽITI NATO ZBOG BOMBARDOVANJA 1999. GODINE: Tužbe će biti podnete protiv pojedinačnih zemalja-članica Alijanse. Postupci se neće voditi pred Međunarodnim sudom pravde, već u svakoj tuženoj zemlji pojedinačno


U toku je formiranje pravnog tima koji će sačini tužbu protiv NATO-a za materijalnu i nematerijalnu štetu nanetu građanima lično pogođenim bombardovanjem 1999. godine.

Tim se formira na predlog Srpske kraljevske akademije i trebalo bi, kako je planirano, da ujedini najbolje advokate iz Srbije, ali i iz zemalja Evropske unije, Rusije, Kine i Indije. Ekspertski tim vodiće niški advokat Srđan Aleksić.

"Podnećemo tužbu protiv zemalja-članica NATO-a, učesnica u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. Protiv 20 zemalja koje su posredno ili neposredno učestvovale u agresiji. Tužbe će biti podnete protiv pojedinačnih zemalja-članica Alijanse", precizira Aleksić.

Postupci se neće voditi pred Međunarodnim sudom pravde, već u svakoj tuženoj zemlji pojedinačno.

"Smatramo da su njihovi sudovi nadležni jer su te zemlje prekršile pre svega Član 7 Povelje UN, koja zabranjuje primenu agresije protiv bilo koje zemlje. NATO je prekršio 5. i 6. član svog statuta jer je on odbrambeni, a ne napadački savez. Prekršeno je međunarodno pravo, pre svega konvencije koje zabranjuju agresiju i upotrebu sile protiv suverene zemlje", navodi Aleksić.

Pravni tim treba da sačini blizu 20 predmeta za koje postoje čvrsti materijalni dokazi potkrepljeni medicinskom dokumentacijom koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja obolelih od kancera i korišćenja uranijumske municije.

"Na teritoriju tadašnje Jugoslavije bačeno je između 10 i 15 tona uranijuma. Broj obolelih od karcinoma je alarmantan. Od malignih bolesti u Srbiji svake godine oboli 2,5 odsto stanovništva, odnosno 33.000 ljudi. Svakog dana od ove opake bolesti dnevno oboli jedno dete. Od ′99. godine do danas broj obolelih od kancera je petostruko porastao. Stanovništvo masovno oboljeva, pre svega na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji", kaže Aleksić.

Aleksić naglašava da su tokom agresije bombardovani i tzv. "hazard objekti", koji po međunarodnom ratnom pravu ne smeju da budu bombardovani. Radi se o objektima hemijske i petrohemijske industrije.

"U pripremi tužbe učestvovaće naši istaknuti naučnici, lekari, onkolozi, pre svega doktorka Danica Grujičić i toksikolog Radomir Kovačević, koji se godinama bavi ovim istraživanjem. Da je naša tvrdnja tačna govori činjenica da je u Italiji sud osudio državu jer je poslala svoje karabinjere na KiM, na lokacije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom. Od kancera je obolelo 45 vojnika, i Italija plaća velike odštete zbog toga. Između 200.000 i 1.200.000 evra po svakom obolelom vojniku. Upravo se na tome bazira naša osnovna tvrdnja da su i vojnici koji su učestvovali u agresiji oboleli od kancera i da njihove države plaćaju odštetu za to. Postoji jedan vojnik u Velikoj Britaniji koji je bio u kontaktu sa uranijumom u Srbiji i presuda u kojoj se Britanija obavezuje da njemu plati odštetu", kaže Aleksić.

Tužbom će biti obuhvaćene i posledice nastale korišćenjem kasetnih bombi od kojih je poginuo veliki broj ljudi.

Aleksić kaže da je veoma bitno da se tužba dobro prouči i pripremi jer su međuvremenu odbačene neke tužbe koje su podnete protiv zemalja-članica NATO-a.

Izvor: Vebsajt 021, 08.06.2017.
Naslov: Redakcija