Zastava Bosne i Hercegovine

LEGALIZACIJA BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA: Rešenje problema za Novosađane koji svoje kuće legalizuju po zakonu iz 2004. godine, odnosno ugovoru o izmirenju troškova na 240 rata, uskoro pred gradskim odbornicima. Nezadovoljni su što im se kamata za legalizaciju obračunava na osnovu eskontne stope, uz primenu komfornog metoda obračuna, a rate i zaduženja stalno rastu. Predviđeno umanjenje duga za 60 odsto ukoliko se izmiri u celosti, te brisanje svih kamata vlasnicima objekata koji nastave da plaćaju legalizaciju u ratama


Rešenje problema za Novosađane koji svoje kuće legalizuju po zakonu iz 2004. godine, odnosno ugovoru o izmirenju troškova na 240 rata, sve je bliže.

Kako je potvrdio Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet", predlog konačnog rešenja trebalo bi da se nađe pred odbornicima Skupštine grada do kraja juna 2017. godine.

Predstavnici udruženja dva puta su se, 10. i 25. aprila, sastali s gradonačelnikom Novog Sada i njegovim timom saradnika sastavljenim od članova Gradskog veća.

- Uvaženi su svi predlozi građana koji smatraju da su oštećeni - zadovoljan je Ćirilović. - I kod nas će biti oprošteno 60 odsto duga svima koji ga isplate odjednom. Predviđeno je i brisanje svih kamata vlasnicima objekata koji nastave da plaćaju legalizaciju u ratama.

Ćirilović ističe i da je na ovaj način, posle više od 10 godina, put ka rešenju problema s legalizacijom koji u Novom Sadu pritiska više od 3.000 porodica konačno otvoren.

- Moramo, takođe, naglasiti da bi se olakšice u postupku privatizacije odnosile isključivo na sugrađane koji su gradili porodične kuće - naglašava Ćirilović. - Oni su u najvećem problemu.

Novosađani okupljeni u "Prosperitetu" protestovali su 7. aprila, pre sednice Skupštine grada, nezadovoljni što im se kamata za legalizaciju obračunava na osnovu eskontne stope, uz primenu komfornog metoda obračuna, a rate i zaduženja stalno rastu. To ih je, kako tvrde, dovelo u situaciju da su zaduženi čak mnogo više nego da su, na primer, uzeli kredite u švajcarskim francima.

- Nadam se da će odbornici Skupštine grada prihvatiti našu argumentaciju i da će ovaj predlog biti prihvaćen jednoglasno - kaže Ćirilović. - Trebalo bi da za predlog glasaju i odbornici iz opozicije, jer su u vreme njihove vlasti ugovori i bili potpisani.

Izvor: Vebsajt Novosti, N. Subotić, 07.06.2017.
Naslov: Redakcija