Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O SADRŽAJU, ROKOVIMA I NAČINU DOSTAVLJANJA IZVEŠTAJA O PROCENAMA VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI KOJE SU PREDMET HIPOTEKE I KREDITIMA OBEZBEĐENIM HIPOTEKOM: Licencirani procenitelji mogu, elektronskim putem, ostvariti uvid u bazu podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i kreditima obezbeđenim hipotekom, na osnovu zahteva upućenog Narodnoj banci Srbije


Narodna banka Srbije donela je novu Odluku o sadržaju, rokovima i načinu dostavljanja izveštaja o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i kreditima obezbeđenim hipotekom ("Sl. glasnik RS", br. 55/2017), koja je stupila na snagu 5. juna 2017. godine.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016), kojim je utvrđeno da licencirani procenitelji mogu ostvariti uvid u bazu podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i kreditima obezbeđenim hipotekom koju vodi Narodna banka Srbije i usklađena je s početkom njegove primene. S tim u vezi, Odlukom koju je donela Narodna banka Srbije propisano je da licencirani procenitelji mogu ostvariti uvid u pomenutu bazu elektronskim putem, na osnovu zahteva upućenog Narodnoj banci Srbije.

Pristup licenciranih procenitelja bazi podataka o procenama vrednosti nepokretnosti omogućiće korišćenje podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke kao jednog od izvora informacija za kvalitetniju procenu vrednosti nepokretnosti. Na taj način daje se doprinos smanjenju rizika nastanka novih problematičnih kredita, kao i razvoju tržišta problematičnih kredita koji su obezbeđeni nepokretnostima.

Ostala rešenja sadržana u ranijoj Odluci o dostavljanju podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i o kreditima obezbeđenim hipotekom ("Sl. glasnik RS", br. 93/2015) kojom je regulisana baza podataka o procenama vrednosti nepokretnosti, koja se odnose na obavezu banaka da dostavljaju mesečne izveštaje Narodnoj banci Srbije i na pristup banaka bazi, jesu zadržana.

Izvor: Vebsajt Narodne banka Srbije, 07.06.2017.
Naslov: Redakcija