Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE: UVOZNIK HRANE JE DUżAN DA PRILOżI DOKAZ O ISPUNJENOSTI USLOVA PROPISANIH ZAKONOM, ODNOSNO DA IZVRšI LABORATORIJSKO ISPITIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE PRE NEGO šTO SE ONA PUSTI U PROMET. TROšKOVE ISPITIVANJA REFUNDIRA DRżAVA UKOLIKO SE UZORAK POKAżE KAO ISPRAVAN


Laboratorijsku kontrolu po nalogu Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u aprilu 2016. godine prošlo je tek šest odsto pošiljki hrane uvezene u Srbiju.

U Informatoru o radu Uprave za zaštitu bilja, u okviru koje radi Fitosanitarna inspekcija, navodi se da je tokom aprila obrađeno 3.709 zahteva za uvoz i izvoz hrane biljnog, mešovitog porekla i hrane za životinje. Od toga je na laboratorijsko ispitivanje poslato tek 243 uzorka, od kojih je u sedam slučajeva zabranjen uvoz.

To funkcioniše tako što se uvoznik obrati Ministarstvu sa zahtevom da mu se odobri uvoz robe, u ovom slučaju hrane. Odobrenje daje Fitosanitarna inspekcija nakon što uzme uzorak proizvoda i dostavi laboratoriji. Ako je sve u skladu sa propisima i standardima, uvoznik dobija uverenje o ispravnosti. Problem je to što je kontrolisano samo nešto više od šest odsto proizvoda. To znači da je ostatak ušao u zemlju bez ikakve kontrole.

Ranije se uzorkovalo u proseku oko 90 odsto proizvoda koji se uvezu, a danas je to ispod svakog minimuma. Podaci od početka godine idu u prilog toj tvrdnji, jer se vidi da se broj kontrola iz meseca u mesec smanjuje. U januaru je bilo oko 28, a u aprilu oko šest odsto ukupno obrađenih zahteva za uvoz.

S druge strane, u Ministarstvu tvrde da nema razloga za brigu, da sva hrana koja se uvozi podleže fitosanitarnom pregledu, pa i ona koja nije poslata na laboratorijsku analizu.

- U svim slučajevima uvoznik je dužan da priloži dokaz o ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), odnosno da izvrši ispitivanje pre nego što se ta hrana iz uvoza pusti u promet. Znači, uvoznici snose punu odgovornost i u zakonskoj su obavezi da obezbede dokaz da je hrana bezbedna - navode u Ministarstvu.

Međutim, veliki broj uvoznika potvrdu donosi iz zemlje koja je izvoznik i u čiju se verodostojnost ne može uvek verovati bez provera.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Anđelić, 07.06.2016
Naslov: Redakcija