Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRAĐANA: GRAđANI KOJI PRILIKOM PLAćANJA čEKOVIMA UđU U NEDOZVOLJENI MINUS, PLAćAJU VISOKE KAMATE, A BANKA IM ZABRANJUJE I UZIMANJE NOVIH čEKOVA TOKOM 30 DANA


Građane koje ček uvuče u nedozvoljeni minus čeka kazna. Osim visoke kamate banka im zabranjuje i uzimanje čekova narednih mesec dana.

Da biste svakog meseca dobili čekove, koji su zbog nulte kamate sve popularnije sredstvo plaćanja, morate biti više nego uredan klijent u banci.

Sve više banaka počelo je da kažnjava svoje klijente ukoliko zbog čekova uđu u nedozvoljen minus. Pored visoke kamate koja mesečno iznosi čak i do 5,8 odsto (70 odsto godišnje), banke im zabranjuju uzimanje novih čekova tokom 30 dana. Na njih stavljaju embargo bez obzira na to koliko novca imate na računu.

- Bankama je ulazak u nedozvoljen minus signal da je klijent u ozbiljnom finansijskom problemu, a to nikome nije u interesu. Embargo na čekove praktično ih podsećaju da "neuredni" klijenti moraju da snose posledice - kažu u jednoj banci.

Napominju i da sve više građana ulazi u nedozvoljen minus upravo zbog čekova.

Najčešći razlog je nedostatak novca, ali se često dešava i da građani zaborave da im ček na naplatu dospeva krajem meseca kada je račun uglavnom "počišćen".

- Zato je bolje da čekove puštate početkom meseca, kada je račun u zelenom – savetuju u banci.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 07.06.2016.
Naslov: Redakcija