Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA PO RADNOM ČASU ČEKA NOVU VLADU RS: SINDIKATI TRAżE DA SE CENA RADA PO čASU POVEćA NA 140 DINARA, čIME BI MINIMALNA MESEčNA ZARADA IZNOSILA 24.360 DINARA


Jedan sat rada u Srbiji već četvrtu godinu košta 121 dinar. Prema poslednjim podacima Eurostata, u januaru 2016. godine samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope imale nižu minimalnu cenu rada od nas.

Sindikati tradicionalno insistiraju na povećanju minimalca, poslodavci su protiv, pa je u većini slučajeva poslednjih deset godina država bila ta koja je presecala - nekim kompromisnim rešenjem. 

- Čekamo formiranje Vlade, da vidimo ko će biti ministar rada i znamo da nas čeka teška borba - kaže Milorad Panović iz UGS Nezavisnost. Oni su, zajedno sa Samostalnim sindikatom kao jedini predstavnici radnika u Socijalno-ekonomskom savetu u februaru podneli inicijativu da se minimalac podigne na 140 dinara, tako bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara

- Mi smo i za radikalne mere, za proteste, ukoliko se naš zahtev ne uvaži, ali plašim se da je u Srbiji to nemoguće i dok god je ovde privilegija imati posao biće tako - napominje Panović. On kaže kako su sindikati u Srbiji sposobni da donekle pokrenu zaposlene u državnom sektoru, ali da je gotovo nemoguće pokrenuti ljude koji rade kod privatnika.

- Imali smo situaciju da smo bili nezadovoljni kada je usvajan novi Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) i na te proteste je došlo ne više od 15.000 ljudi. Gde to ima - kaže Panović, povlačeći paralelu sa protestima nezadovoljnih radnika u Francuskoj ili Hrvatskoj, koji se i zbog manjih problema okupljaju u mnogo većem broju.

Ako se pitaju poslodavci, ekonomski pokazatelji su takvi da ne dozvoljavaju povećanje minimalca. - Nisu se stvorili dovoljno dobri uslovi da bi to moglo da se desi - smatra Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije. Što se tiče Unije, kaže Atanacković, najviše na šta će poslodavci da pristanu jeste da se započne razgovor o minimalcu za narednu godinu.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 07.06.2016.
Naslov: Redakcija