Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRPSKE BANKE U STEčAJU POTRAžUJU U BIVšIM JUGOSLOVENSKIM REPUBLIKAMA NOVAC I NEKRETNINE U VREDNOSTI PREKO POLA MILIJARDE EVRA


Četiri banke u stečaju - Jugobanka, Beogradska, Beobanka, i Investbanka, više od deceniju čekaju na okončanje brojnih sporova koje vode u bivšim jugoslovenskim republikama kako bi došle do svog novca i nekretnina, vrednih više od pola milijarde evra.

 

Samo Jugobanka vodi 59 sporova, najviše u Hrvatskoj, čak 23, BiH 11, Crnoj Gori 21, a u Makedoniji četiri. Potraživanje ove banke od komšija po svim tužbama iznosi 250 miliona evra.

Samo u Hrvatskoj Jugobanka u stečaju potražuje šest nekretnina koje su korišćene kao glavne filijale u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Podravskoj Slatini, kao i odmarališta na Krku i kuće na Hvaru. Vrednost ovih zahteva iznosi oko 38 miliona evra.

Beogradska banka potražuje od poverilaca sa teritorije bivših republika oko 12 miliona dolara i 7,5 miliona evra. Najviše od firmi iz Slovenije u iznosu od 11,3 miliona dolara, navode u Agenciji za osiguranje depozita, stečaj i sanaciju banaka.

- Preduzeća sa teritorije Makedonije ostala su dužna 375.000 dolara, a iz Crne Gore oko 50.000 dolara. Od kompanija iz BiH ostale su obaveze prema Beobanci u iznosu od oko 400.000 dolara i 7,5 miliona evra. Takođe, Beogradska banka u stečaju ima potraživanja od firmi iz Hrvatske u ukupnom iznosu od 13.000 evra.

Beobanci je u postupku zaključenja stečaja "Jugostroja", kao jednom od poverilaca preneta sporna imovina nepokretnosti u naselju Soline, Biograd na moru i objekat u Tuzli. Obe nekretnine su sporne zbog nedostatka vlasničke dokumentacije. Zbog toga, ni "Jugostroj" nije uspeo da ih proda. U toku su postupci prikupljanja vlasničke dokumentacije. Sporan je i objekat u Orebiću za koji se vodi sudski postupak. Beobanka vodi postupak izvršenja protiv "Kozara prevoza" u Republici Srpskoj i "PTP Tramp" iz Kotora.

Investbanka u stečaju na teritoriji Hrvatske ima dve nepokretnosti - poslovne prostore u bivšim filijalama Zagreb i Osijek, ukupne površine od 1.000 kvadratnih metara. U vezi sa poslovnim prostorom u Zagrebu sud je 2003. godine odbio tužbeni zahtev za naknadu štete vrednosti tržišne cene nekretnine. U postupku revizije Vrhovni sud Hrvatske odbio je kao neosnovan. Za poslovni prostor u Osijeku takođe je odbačen predlog za uknjižbu prava vlasništva Investbanke u stečaju. Pokrenut je parnični postupak za iseljenje lica koja stanuju u toj nepokretnosti, ali je suprotna strana uložila protivtužbu. Postupak je još u toku. Na teritoriji BiH Investbanka u trenutku otvaranja stečaja imala je 24 objekta, od kojih je 20 prodala i naplatila. Ostale su još četiri neprodate nekretnine.

Izvor: Vebsajt Večernje novosti, 7.06.2015.