Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN SASTANAK BILATERALNOG SKRININGA ZA POGLAVLJE 29 - CARINSKA UNIJA


U Briselu je 3. i 4. juna 2014. godine održan sastanak bilateralnog skrininga za Poglavlje 29 - Carinska unija.

Tokom sastanka naša delegacija je, kroz 25 prezentacija, detaljno predstavila hronologiju procesa usklađivanja zakonodavstva Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u 17 ključnih oblasti carinskog zakonodavstva, kao što su carinske procedure, carinsko vrednovanje, svrstavanje robe, kompjuterizacija, tranzitni sistem, upotreba nalize rizika, zaštita prava intelektualne svojine, zaštita kulturnih dobara i kontrola prometa droga i prekursora. Pored prikaza stepena usaglašenosti propisa, predstavljen je i nivo njihove primene, i planirane mere i aktivnosti koje će relevantne institucije preduzimati u cilju potpunog usaglašavanja domaćih propisa sa propisima EU.

Ovim sastankom okončan je proces analitičkog pregleda usaglašenosti domaćih propisa sa pravom EU u oblasti carine, odnosno poglavlja 29. Pored visokog stepena ostavarenog napretka prepoznata je i potreba za dodatnim usklađivanjem u oblasti carinskih propisa. Istorvremeno, ukazano je da, i pored pomoći koju EU pruža Srbiji, nedostatak finansijskih sredstava predstavlja izazov za brže sprovođenje reformi carinske službe u Republici Srbiji.

Očekivana realizacija započetih projekata, naročito projekta "Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema" koji finansijski podržava EU, čija će primena ubrzati carinske procedure i doprineti olakšanju poslovanja i smanjenju troškova privrednih subjekata, daje osnov za optimnizam u pogledu daljeg nastavka pregovora u oblasti carine.

Republika Srbija je u skladu sa propisanom procedurom prihvatila pravne tekovine Evropske unije u Poglavlju 29.

Delegaciju Republike Srbije je predvodila Vesna Hreljac Ivanović, predsednica Pregovaračke grupe 29 i pomoćnica ministra u Ministarstvu finansija.

Delegaciju Republike Srbije, osim predstavnika Ministarstva finansija i Uprave carina, činili su i predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za evropske integracije, Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, kao i predstvanici Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji. Evropsku uniju su predstavljali eksperti iz Evropske komisije - Direktorata za poreze i carine i Direktorata za proširenje.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 8.6.2014.

Izvor: