Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Penzija se ne može obračunavati retroaktivno


Kada je jedan naš sedamdesetogodišnji sugrađanin posle 27 godina rada u Francuskoj rešio da se kao penzioner vrati u Srbiju i podnese zahtev za srpsku penziju jer i ovde ima 17 godina staža, nije znao da li će uopšte moći da ostvari to pravo, jer je prošlo pet godina od kada je po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014, 73/2018, 46/2019 - odluka US, 86/2019 i 62/2021) trebalo da se penzioniše. I ako uspe od kada će mu se ta penzija isplaćivati. Da li retroaktivno i za proteklih pet godina, ili od dana podnošenja zahteva za penzionisanje u Srbiji.

Takođe nije znao da postoje situacije i kada se staž iz dve zemlje sabira pa ni iznosi dve penzije.

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje navode da onaj ko je ostvario deo staža u Srbiji, a potom nastavio osiguranje u drugoj državi i u momentu podnošenja zahteva ima prebivalište u drugoj zemlji, pri podnošenju zahteva obaveštava nosioca socijalnog osiguranja te države da ima staž i u Srbiji. Ukoliko naša zemlja ima s tom državom potpisan bilateralni ugovor o saradnji, pokreće se postupak za ostvarivanje prava u obe zemlje, uz međusobnu razmenu podataka, a u zavisnosti od dužine staža, ostvaruje se pravo na dve samostalne ili srazmernu penziju.

Ukoliko je osiguranik iz nekog razloga prećutao činjenicu da ima staž u Srbiji, a ostvario je pravo na samostalnu penziju u drugoj državi i naknadno podneo zahtev u našoj zemlji, on stiče pravo na penziju od dana podnošenja zahteva, pod uslovom da ima najmanje 15 godina staža osiguranja u Srbiji za koje su plaćeni doprinosi.

I u tom slučaju, naglašavaju u Fondu PIO, dve države moraju naknadno da razmene podatke, kako bi se izbeglo eventualno preklapanje perioda osiguranja, jer prema našem zakonu nije moguće ostvariti pravo na dve penzije za isti period osiguranja.

Upitani šta se dešava s prinadležnostima našeg sugrađanina od 65. do 70. godine u penzijskom fondu objašnjavaju da osiguranik ostvaruje pravo na penziju od dana kada je podneo zahtev, odnosno od kada mu je prekinuto osiguranje, a najviše šest meseci unazad od podnošenja zahteva.

Svaka država zakonom utvrđuje minimalne godine staža osiguranja koje su uslov za ostvarivanje prava na penziju. Za starosnu penziju u Srbiji to je 15 godina staža za koje su plaćeni doprinosi. Ako osiguranik ima toliko staža u Srbiji, a i u drugoj državi ostvaruje pravo na samostalnu penziju, dobiće dve samostalne prinadležnosti.

Ukoliko ovaj uslov nije ispunjen, međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju regulisano je da se za utvrđivanje prava na penziju sabira staž ostvaren u zemljama ugovornicama, a iznos prinadležnosti se određuje srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj državi, zaključuju u Fondu PIO.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 03.05.2022.
Naslov: Redakcija