Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Biće angažovano 74 savetnika za zaštitu od vršnjačkog nasilja. Rešenje za izbor savetnika potpisuje ministar prosvete, na osnovu konkursa ili na predlog prosvetnog savetnika nadležne školske uprave


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja angažovaće 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama. Oni će proći dodatnu obuku o propisima i procedurama u oblasti zaštite od nasilja, prava, odgovornosti i obaveze zaposlenih i dece, odnosno učenika i roditelja.

U Ministarstvu prosvete kažu da će posebna pažnja u njihovoj obuci biti posvećena zaštiti dece od nasilnog ekstremizma, trgovine ljudima, porodičnog i digitalnog nasilja.

Savetnike za zaštitu od nasilja predložili su prosvetni savetnici koji će direktno sa njima da sarađuju i čine tim koji će u svakoj školskoj upravi biti dodatna pomoć. Oni će pomoći u rešavanju svih okolnosti i potreba lokalnih sredina i osigurati da se u ustanovama dosledno deluje u skladu sa propisima u situacijama nasilja.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakoni i 10/2019) predviđeno je angažovanje spoljnih saradnika savetnika.

Rešenje za izbor savetnika potpisuje ministar prosvete, na osnovu konkursa ili na predlog prosvetnog savetnika nadležne školske uprave.

Savetnici će biti prisutni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.05.2019.
Naslov: Redakcija