Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Narodna skupština RS da se izjasni o zahtevima za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom


Ustavni sud Srbije uputio je molbu Narodnoj skupštini Republike Srbije da se izjasni u vezi sa dva pristigla zahteva za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018).

Kako se navodi u saopštenju inicijative Mame su zakon, prvi zahtev je podnela Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a drugi zahtev je potpisao 31 narodni poslanik na zahtev #MameSuZakon.

"Jeste pomalo zbunjujuće to što se zahteva izjašnjenje od institucije koja je ovaj zakon većinom glasova i usvojila, ali to je procedura ili narodski rečeno – prilika da se čuje i druga strana", navodi se u saopštenju.

One veruju u nepristrasnost i objektivnost Ustavnog suda Srbije i očekuju njihovu konačnu presudu.

"Do konačne odluke Ustavnog suda podsećamo da su svi rokovi za izmene spornog Zakona uveliko prekoračeni", istaknuto je.

U saopštenju se podseća da je Đukić-Dejanović najavila izveštaj radne grupe za kraj aprila, a predlog izmena i dopuna Zakona do kraja prolećnog zasedanja Narodne skupštine.

Prolećno zasedanje završava se u maju, izveštaja radne grupe još uvek nema, kao ni predloženih izmena i dopuna u skupštinskoj proceduri.

Izvor: Vebsajt Danas, 06.05.2019.
Naslov: Redakcija