Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA: Sindikat pravosuđa Srbije savetuje nameštenicima da traže potvrde da, mimo zakona, obavljaju poslove državnih službenika


Sindikat pravosuđa Srbije preporučuje nameštenicima da od svojih rukovodilaca organa zahtevaju izdavanje potvrde u kojoj će izričito biti navedeno da, iako imaju rešenje nameštenika, u stvarnosti, mimo zakona, obavljaju poslove državnih službenika.

Ukoliko rukovodioci odbiju da izdaju takve potvrde, savetuju da nameštenici ne prestaju da rade poslove državnih službenika jer je to suprotno Zakonu o državnim službenicima ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 81/2005 - ispr., 83/2005 - ispr., 64/2007, 67/2007 - ispr., 116/2008, 104/2009, 99/2014 i 94/2017).

- Zbog toga ne možete da dobijete otkaz. Ukoliko vam zaprete otkazima, zahtevajte da vam izdaju pisani nalog kojim vam naređuju da obavljate poslove koji nisu u opisu vašeg radnog mesta i koji su vam zabranjeni zakonom. Plata se prima za obavljeni rad a ne za rešenje - precizira se u saopštenju.

Istovremeno, Sindikat obaveštava da je jedan broj nameštenika dobio rešenje o namešteničkoj nagradi ali da im ona nije isplaćena jer, navodno, nema para. S tim u vezi, Sindikat obaveštava da nije istina da nema novca jer je dogovor Sindikata sa poslodavcem potvrđen usvajanjem Budžeta za ovu godinu i sredstva za namešteničku nagradu su obezbeđena.

Nameštenike koji su dobili rešenja bez isplate Sindikat upućuje da sačekaju sledeću isplatu zarade i nagrade.

- Ukoliko isplate nagrade ne bude, pravni lek je tužba i rok od 60 dana da tužite, pa vas molimo da vodite računa o rokovima i da ih ne propustite - zaključuje se u saopštenju.

Prilog: Sadržaj potvrde

Rukovodiocu organa

Poštovani/a,

Kao što znate imam rešenje nameštenika, tj. sporednog radnika a u organu obavljam stručne i administrativne poslove iz osnovne delatnosti, odnosno poslove državnog službenika. Posebno naglašavam da ja želim i hoću da radim sve što mi kažete ali na to nemam pravo jer mi zakon zabranjuje.
S tim u vezi, potvrda bi morala da sadrži podatke o tome da unazad u periodu od _____ do _____, u radnom odnosu na neodređeno/određeno vreme, u obavljanju poslova direktno učestvujem na glavnom pretresu ili u tužilačkoj istrazi vodeći i potpisujući zapisnik, da u pisarnici vodim parnične, krivične i druge referate, učestvujem na koordinaciji za nasilje u porodici, dežuram sa sudijom za prethodni postupak ili zamenikom javnog tužioca...(navedite sve što radite a nije vam u opisu radnog mesta).
Potvrda mi je potrebna kao dokaz o radnom iskustvu na poslovima državnog službenika i kao dokaz da zakon nije kršen mojom već vašom voljom. Na kraju zahteva se potpišite punim imenom i prezimenom bez straha jer u ovom slučaju bi oni trebalo da se plaše a ne vi.

Izvor: Vebsajt Sindikata pravosuđa Srbije, 07.05.2018.
Naslov: Redakcija