Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: DVT da objavi fakultetske ocene kandidata o čijem će izboru na mesto zamenika javnih tužilaca Narodna skupština RS odlučivati 11. maja 2017. godine


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Državnom veću tužilaca da Alumni klubu Pravosudne akademije dostavi prosečne fakultetske ocene 17 kandidata o čijem će izboru na mesto zamenika javnih tužilaca Narodna skupština Republike Srbije odlučivati 11. maja 2017. godine, saopštio je Alumni klub.

Poverenik je usvojio žalbu tražioca informacije potpredsednika Alumni kluba, odnosno polaznika Pravosudne akademije, Bojana Petkovića, na rešenje Državnom veću tužilaca (DVT) kojim je bio odbijen njegov zahtev za informaciju o prosečnim fakultetskim ocenama kandidata za zamenike tužilaca.

Smatra da se DVT neosnovano pozvao na pravo na privatnost kandidata, te da izbor nosilaca javnotužilačke funkcije ima značaj ne samo za učesnike tog procesa nego i najširu javnost, te da bi dostupnost traženih informacija doprinela unapređenju mera za otklanjanje eventualnih propusta ubuduće.

U saopštenju tog kluba napominje se da je predstojeći izbor 17 zamenika javnih tužilaca prvi izbor koji se obavlja prema novom Pravilniku o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016).

Izvor: Vebsajt RTS, 05.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija