Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU ISPITA I NAČINU POLAGANJA ISPITA, USLOVIMA ZA STICANJE I ODUZIMANJE LICENCE ZA PROFESIONALNOG UPRAVNIKA I SADRŽINI REGISTRA PROFESIONALNIH UPRAVNIKA: Uskoro će početi obuke za licenciranje profesionalnih upravnika zgrada. Oni koji dobiju licencu, da bi postali upravnici, moraće u Agenciji za privredne registre da otvore svoju firmu, ili da se organizuju kao preduzetnici, ili da se zaposle kod nekog pravnog lica koje se već bavi ovom delatnošću. Upravnici, ako načine neku štetu ili krivično delo, odgovaraće prema propisima iz te oblasti. Privredna komora Srbije će uspostaviti sud časti i za sva takva dela, ili manjeg karaktera koje stanari mogu da prijave, upravnicima može biti oduzeta licenca


Sredinom maja 2017. godine počeće obuke profesionalnih upravnika stambenih zgrada širom zemlje, a prve licence biće uručene u junu. Lica koja žele da se obučavaju moraju da imaju minimum četiri godine srednje škole i da nisu osuđivana. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručuju da će obuka koštati maksimalno 30.000 dinara.

"Prve obuke će vršiti Privredna komora Srbije, a mogu da se prijave sva lica koja imaju minimum četiri godine srednje škole. Ova lica ne smeju da budu osuđivana za krivična dela koja bi ih činila nedostojnim da vrše ovu funkciju", istakla je Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva

"Oni će moći da se obučavaju širom Srbije, gde PKS ima svoje regionalne jedinice, a to je u 17 lokalnih samouprava. I u onim gradovima gde PKS nema regionalnu jedinicu, ali ima minimum zainteresovanih 10 građana, PKS će naći prostor i način da i tamo organizuje obuku", ističe Atanacković.

Objašnjava da će oni koji dobiju licencu morati, da bi postali upravnici, u Agenciji za privredne registre da otvore svoju firmu, ili da se organizuju kao preduzetnici, ili da se zaposle kod nekog pravnog lica koje se već bavi ovom delatnošću.

"To je vrlo važno da bismo znali tokove novca, da bi se sve dažbine i porezi plaćali državi. Stanari kada se odluče da žele profesionalno upravljanje – naglašavam da je to na dobrovoljnoj bazi – angažuju upravnika zaključenjem ugovora koji mogu da raskinu kad god nisu zadovoljni", napominje Atanacković.

Prema njenim rečima, tržište za sada pokazuje da će stanari platiti upravnika između 250 i 300 dinara mesečno po stanu.

Po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon) jedan upravnik može da brine o više zgrada, a na njemu je da organizuje način na koji će biti u kontaktu sa stanarima.

"Oni moraju biti u kontaktu sa upravnikom 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, on mora da obezbedi način da stanari prijave sve svoje kvarove, probleme u zgradi, buku, nepoštovanje kućnog reda i svako ostalo remećenje mirnog načina života. Upravnik se maksimalno angažuje da se otklone ti nedostaci", napominje Atanacković.

Registar profesionalnih upravnika uspostaviće Privredna komora Srbije i on će se pojaviti sa prvim licenciranim profesionalnim upravnicima odnosno u junu mesecu.

"Ovo nije jedini put kada će biti obuka, one će se kontinuirano organizovati kada god bude zainteresovanih", istakla je Atanacković dodajući da će upravnici, ako načine neku štetu ili krivično delo, odgovarati prema propisima iz te oblasti.

PKS će, napominje, uspostaviti sud časti i za sva takva dela, ili manjeg karaktera koje stanari mogu da prijave, upravnicima može da se oduzme licenca.

Poslednji rok do kog sve zgrade moraju imati upravnika, bilo profesionalnog bilo nekog kog sami odaberu iz zgrade, jeste do kraja 2017. godine.

Izvor: Vebsajt RTS, 05.05.2017.
Naslov: Redakcija