Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU: ZBOG MANJKA LJUDSTVA TUżILAčKA ISTRAGA JE UGROżENA. OčEKUJE SE FORMIRANJE KOMISIJE KOJA BI TREBALO DA UTVRDI KOLIKO JE TUżILACA ZAISTA POTREBNO SRBIJI


Neobična šala ovih dana kruži među beogradskim sudijama: "Tužioci, optužite konačno nekog da imamo šta da radimo!" Iza šale se krije krajnje dramatična situacija u svim tužilaštvima u zemlji, ali i u sudovima: zbog manjka ljudstva, tužilačka istraga je ugrožena.

Oko 600 zamenika javnih tužilaca ne može fizički da stigne da ispuni sve obaveze, pa sve manje optuženja ide pred sudije. I ona koja stignu uglavnom su lakši predmeti, kao i sporazumi o priznanju krivice, dok se teški, stari i komplikovani odlažu.

Tužioci, osim pisanja optužnice i odlaska na ročišta radi njene odbrane, kao i pisanja žalbi na presude, moraju da sprovode istragu, saslušavaju okrivljene i svedoke, obavljaju tehničke poslove... A sa ovim brojem zaposlenih oni to ne mogu da postignu. U tri beogradska tužilaštva dešava se da jedan zamenik istovremeno radi na 1.000 i više predmeta.

Drastičan pad broja optuženja doveo je do toga da sudije koje su imale i po 250 predmeta u radu, u krivici, sada imaju po 30-50. U Krivičnom odeljenju najvećeg suda u zemlji, beogradskog Prvog osnovnog, nema više sudijskih saradnika jer su nepotrebni, pa sudije same pišu presude. Takođe, pošto imaju "višak vremena", krivičari dobijaju povremeno i predmete iz izvršne materije.

Državno veće tužilaca već je raspisalo konkurs za 12 zamenika za Beograd, ali oni neće moći da budu izabrani dok se ne formira nova Vlada Republike Srbije. Novi saziv DVT-a krenuo je agilno, pa je pet članova ovog tela već zatražilo vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o raspisivanju konkursa za više od 100 upražnjenih tužilačkih mesta. To će, međutim, rešiti tek manji deo problema. Koliko je Srbiji tužilaca zaista potrebno od kada je uvedena tužilačka istraga, ne zna se, a to bi trebalo da utvrdi komisija čije se formiranje očekuje. Tema vanredne sednice biće i sredstva iz budžeta, budući da se za tužilačku istragu sada izdvaja dve trećine manje novca nego što je ranije izdvajano za sudove dok su radili istragu. Srbija, inače, ima manje tužilaca, a više sudija od evropskog proseka.

U Udruženju tužilačkih i sudijskih pomoćnika veruju da će loša situacija ipak biti rešena.

- Nadamo se da će novi saziv DVT-a ojačati tužilačku organizaciju, i materijalno, i u ljudstvu, i da će problemi sa kojima je suočena tužilačka istraga biti prevaziđeni - kaže Lazar Lazović iz ovog udruženja.

Pred novim sazivom DVT-a je i izbor dva zamenika republičkog javnog tužioca, dva zamenika tužioca za organizovani kriminal i jednog za ratne zločine.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 07.05.2016.
Naslov: Redakcija