Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POLJOPRIVREDNI RADOVI U VREME ZABRANE KRETNJA: Uz radnu dozvolu i dokaz da su aktivno registrovano gazdinstvo paori se mogu kretati i u vreme policijskog časa. Zemljoradnici zahteve o dozvoli kretanja treba da upute E-poštom Ministarstvu poljoprivrede, popune obrazac sa navedenim ličnim podacima i napišu broj gazdinstva. Nakon toga ministarstvo zahtev prosleđuje mesnoj stanici policije koja izdaje dozvolu za kretanje. Isto pravilo važi i za radnu snagu potrebnu na njivama


Paralelno sa setvom jarih poljoprivrednih kultura treba da krene i setva povrća. Njive su sve gotove da se krene u posao ali dok se zemlja ne ugreje poljoprivrednici vode brigu, da li će se moći kretati i posle 17 časova.

Malo je njih tačno upućeno u to, da se uz radnu dozvolu i dokaz da su aktivno registrovano gazdinstvo može kretati do 20 časova, pa i vikendom kada je zabranjeno kretanje od 13 časova subotom do ponedeljka u 5 časova izjutra.

 -Zemljoradnici zahteve o dozvoli kretanja treba da upute E-poštom Ministarstvu poljoprivrede i popune obrazac sa navedenim ličnim podacima, kao i da napišu broj gazdinstva –ističe iz Agrarnog saveza Srbije Nenad Manić. - Nakon toga ministarstvo zahtev prosleđuje mesnoj stanici policije koja izdaje dozvolu za kretanje posle 17 časova –navodi Manić i skreće pažnju da na to, da na dozvolu ne treba dugo čekati. Isto pravilo, kaže važi i za radnu snagu potrebnu na njivama. I za njih nosilac gazdinstva od policije dobija odobrenje.

Poljoprivrednik iz Gospođinaca Dušan Petrović ukazao je da je tek nedavno saznao za tu mogućnost. – Treba da posejem luk na 30 hektara, pošto tako veliki posao ne mogu da uradim sam, čuo sam i proverio da treba da se javim Ministarstvu poljoprivrede. Pošto su mi se ćerka i zet vratili iz inostranstva i hoće da se sa mnom bave povrtarstvom umesto mene su ispunili obrazac na kompjuteru, jer se ja ne snalazim u tome – naveo je Petrović i ukazao da je tražio dozvole i za 30 sezonskih radnika, pa je sada u iščekivanju da uzme radnu dozvolu za kretanje i posle 17 časova, za njega i radnike.

Po rečima poljoprivrednika iz Kovina Jadrana Anđelkovića, ratari su imali sastanak sa predstavnicima opštine kada im je saopšteno da ih policija neće kažnjavati ako ih zatekne napolju do 20 časova i imaju kod sebe uverenje da su aktivno poljoprivredno gazdinstvo

- Ali samo do 20 časova, pod uslovom da smo u traktorima, ali za vožnju u putničkim automobilima neće imati obzira –naglasio je Anđelković. Po njegovim rečima u ozbiljnim problemima mogu da se nađu poljoprivrednici stariji od 65 i 70 godina, ukoliko nemaju mlađe članove porodice koji znaju da obave setvu. – Moj otac je kod kuće nigde ne izlazi, ali sam ja tu da odem na njivu i uradim posao

Međutim, ima i onih koji nisu upućeni u nova pravila kretanja.

- Bilo je reči, pre nedelju dana, da ćemo moći ostajati duže na njivama ali se o tome sada ne priča, već poljoprivrednicima sugeriše da se drže dozvole kretanja kao što to važi i za druge građane –kaže poljoprivrednik iz Subotice Miroslav Kiš. – Uglavnom idemo letnjim putevima, i ne vidimo ljude, već u daljini traktore, pa nema međusobnih kontakata, osim što na putevima susrećemo srne, zečeve i fazane – kaže Kiš i dodaje da nije čuo da su, bar za sada, zemljoradnici imali problema ako su se duže zadržavali od 17 časova na oranicama. Ali, Kiš ističe, da je tako bilo, da sada predstoji pravi posao, kada će oranice biti punije poljoprivrednika.

Na sajtu sve piše Ministarstvo poljoprivrede objavilo je obaveštenje namenjeno i za voćare, povrtare i stočare, da za kretanje u vreme policijskog časa treba da podnesu zahteve Sektoru za poljoprivrede inspekcije odnosnu Upravi za zaštitu bilja. Skrenuta je pažnja na to, da obavezno popune sva polja u obrascu. Isto važi i za pčelare.

Više informacija dostupno je na sledećim linkvima:

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Z. Delić, 04.04.2020.
Naslov: Redakcija