Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROGRAM EKONOMSKIH MERA ZA SMANJIVANJE NEGATIVNIH EFEKATA PROUZROKOVANIH PANDEMIJOM VIRUSA KOVID-19 I PODRŠKU PRIVREDI: Obućari, krojači, kozmetičari dobiće tri neoporezive minimalne zarade


Obućarima, krojačima, kozmetičarima, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, znači da im država kaže da će dobiti tri minimalca.

Ministar je istakao da se minimalac ne oporezuje, i da nema potrebe da se plaća porez i doprinosi za to. Cilj je, ponovio je, da se sačuva svako radno mesto.

Na pitanje kako radnik da se zaštiti, odnosno na kakav račun će dobiti minimalac, kaže:

- Ova pomoć ide radnicima, neću dozvoliti bilo kakve zloupotrebe. U trezoru će biti namenski račun za svako preduzeće - rekao je Mali.

Poslodavcima se na taj način pomaže što ne moraju da plaćaju doprinose, i mogu da se vrate u biznis što pre.

Mali je o uticaju korona virusa na ekonomiju i merama koje je Vlada Republike Srbije predložila za oporavak privrede, dodao da država želi da u ovim uslovima pomogne najugroženijima.

Ministar finansija Siniša Mali preneo je da su posle predstavljanja mera za pomoć ekonomiji zbog epidemije korone vratili na posao više hiljada radnika.

Uveren je da je to zato što je pogođena suština problema, naročito drugom merom koja predviđa da država pokrije minimalac za svakog zaposlenog, a poslodavac ostalo.

Istakao je da ta mera podrazumeva da će država svakom radniku isplatiti oko 750 evra, odnosno nešto više od 90. 000 dinara na ime minimalca za tri meseca i tako, uveren je ministar, sprečiti otpuštanje radnika.

Mali objašnjava i da, osim ovog, poslodavac nema obavezu da plaća kredite i finansijske lizinge, nema potrebe da plaća poreze i doprinose za zarade i akontaciju za porez na dobit za 2020. godinu.

Jedini uslov da to dobije, ističe Mali, jeste da nije otpustio više od 10 odsto radnika, što će se proveravati kroz poresku prijavu.

Skoro 200 miliona evra u budžetu Srbije obezbeđeno je u ovoj godini za podršku stranim kompanijama, kaže ministar finansija Siniša Mali i navodi da su strane kompanije potvrdile da ostaju pri svojim poslovnim planovima u Srbiji.

Mali je rekao i da se nastavlja izgradnja auto-puteva u Srbiji i svih infrastrukturnih projekata iz programa "Srbija 2025".

Precizirao je da mere iz programa podrške privredi stupaju na snagu od 15. marta i odnose se na tri meseca.

Najavio je i mogućnost sektorske podrške, pojedinim privrednim granama koje još više mogu da budu pogođene krizom, ako potraje.

Izvor: Vebsajt Novosti, 04.04.2020.
Naslov: Redakcija