Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: Poslodavac da ne otkriva ko je od zaposlenih zaražen koronavirusom


Podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni, ukazao je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Marinović je rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju između sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti "nultog pacijenta" u medijima.

"To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život", naveo je Poverenik i dodao da "treba misliti o tome pre nego što se podaci objave".

On je ukazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je "neko od kolega zaražen" ali ne i podatke o ličnosti.

Marinović je naveo da su građanima i tokom vanrednog stanja dostupne sve informacije kao i do sada, ali je dodao "nema neposrednog kontakta" sa građanima, već se komunikacija odvija putem mejla.

Izvor: Vebsajt Politika, 06.04.2020.
Naslov: Redakcija