Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POJEDNOSTAVLJENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Dostupna mobilna aplikacija za angažovanje sezonskih radnika


NALED i Poreska uprava razvili su aplikaciju za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi putem "pametnih" telefona.

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za jedan servis javne uprave, saopšteno je iz NALED-a.

Kreirana je u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika", koji NALED realizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje - GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Pored portala www.sezonskiradnici.gov.rs, poslodavci će sada imati još jedan efikasan alat za registraciju sezonaca, a radnici mogućnost da na telefonu provere da li su prijavljeni.

"Mobilna aplikacija učiniće pojednostavljenu proceduru angažovanja još pristupačnijom jer su istraživanja pokazala da dve trećine korisnika prednost daje aplikacijama u odnosu na veb portale kao ugodnijim za korišćenje, a tri od četiri korisnika internetu najčešće pristupa preko telefona", kaže Vladimir Čupić, predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a.

Dodaje da zato od aplikacije "Sezonski radnici" očekuju da poveća broj poslodavaca koji u svega par klikova, unosom JMBG-a, datuma kada će radnik raditi i odabirom vrste posla, na legalan način mogu da obezbede pomoć u poljoprivrednim radovima.

"Za prva tri meseca primene pojednostavljenu proceduru već je koristilo 70 poslodavaca", naveo je Čupić.

Podaci sistema za elektronsku prijavu pokazuju da je od januara ove godine na poslovima u poljoprivredi bilo angažovano 2.987 sezonskih radnika koji su prijavom ostvarili pravo na penzijski staž i osiguranje u slučaju povrede na radu. Za njih je plaćen porez u iznosu od 4,2 miliona dinara, kao i gotovo 12 miliona dinara doprinosa.

Sezonci su dosad angažovani u 95 gradova i opština širom Srbije, najviše u Vojvodini. Zbog sezonskog karaktera posla, najčešće su bili angažovani na orezivanju, kao i na poslovima koji su vezani za čišćenje, sortiranje, pakovanje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.

Interesantno je da je među 70 poslodavaca, sezonce angažovalo i 17 fizičkih lica.

Pomoć u korišćenju aplikacije i portala, poslodavci i sezonski radnici mogu da potraže u servisnim centrima koji su dosad formirane u 83 lokalne samouprave. Njihovo uspostavljanje i obuku zaposlenih sprovodi NALED u okviru istog projekta.

Samo u martu organizovano je 30 obuka na kojima je učestvovalo 604 zaposlena u lokalnim samoupravama i poslodavaca i nove obuke su planirane do uspostavljanja svih predviđenih servisnih centara.

Mobilna aplikacija "Sezonski radnici" od 1. aprila dostupna je za preuzimanje na Google play store-u, a uskoro će biti na raspolaganju i vlasnicima telefona sa IOS operativnim sistemom, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.04.2019.
Naslov: Redakcija