Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Upitna primena novog Zakona, jer su u njega uneti mehanizmi koji ne postoje u domaćem pravnom sistemu


Primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon) u Srbiji je dovedena u pitanje, jer su u njega uneti mehanizmi koji ne postoje u domaćem pravnom sistemu, ocenjeno je u vodiču kroz primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je predstavila Šer fondacija.

U vodiču se konstatuje da Zakon, čija primena počinje u avgustu, predstavlja prilagođeni prevod evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti.

Autori vodiča navode i da novi Zakon uvodi mogućnost izrade kodeksa postupanja, izdavanja sertifikata o zaštiti podataka o ličnosti, kao i primenu obavezujućih poslovnih pravila, i konstatuje da su to novi pravni instituti nepoznati u dosadašnjoj domaćoj praksi.

Đorđe Krivokapić iz Šer fondacije je na predstavljanju Vodiča kroz Zakon rekao da se još čeka izbor novog Poverenika za tu oblast. Voleli bismo da dobijemo nekog stručnog i nezavisnog, istakao je Krivokapić, koji smatra da je i za domaće firme i za javni sektor važno da prate evropsku regulativu u pogledu zaštite podataka o ličnosti.

Nevena Ružić iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti istakla je važnost pravovremenog usvajanja podzakonskih akata, neophodnih za primenu zakona.

U tom smislu, ona je ocenila da ne bi bilo fer da se čeka avgust kada zakon počne da se primenjuje. Zakon je usvojen je u novembru 2018. godine, a njegova primena počinje 21. avgusta 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Danas, 03.04.2019.
Naslov: Redakcija