Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN REGIONALNI SPORAZUM O ROMINGU: Od 1. jula 2019. godine cene niže za 27 odsto


Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu.

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke, a ispred Srbije ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Cene rominga će u prvoj fazi od 1. jula, biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU.

Potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu dokaz je da u Srbiji i regionu postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju celog Zapadnog Balkana, poručila je evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Gabrijel je istakla da je srpska vlada učinila mnogo toga na poštovanju i realizaciji dogovora sa Samita "EU-Zapadni Balkan" koji je održan u Sofiji prošle godine.

"Da budem potpuno jasna, ovo je vaš sporazum, ne naš. Ovo potpisivanje je dokaz jake političke volje da se ostvari odvažna regionalna digitalna transformacija. To je jak signal za regionalnu saradnju i evropsku perspektivu", poručila je Gabrijel.

Od prošle godine uz jaku političku volju za promene region je pokazao da može da uklopi, kaže Gabrijel i ističe da region zajedno napreduje u sprovođenju Digitalne agende za Zapadni Balkan.

"Svedoci smo potpisivanja novog regionalnog sporazuma o romingu između šest partnera u regionu i to će doneti značajne koristi za građane i poslovne subjekte u regionu", ističe visoka zvaničnica EU.

Ona je čestitala Srbiji na naporu za pripremanje prvog Nacrta regionalnog sporazuma, pohvalila napore svih učesnika i domaćina Samita.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija