Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TREĆA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2015. GODINI: ZAVRšENA NAčELNA RASPRAVA O ZAKONU O BEOGRADU NA VODI I O AUTENTIčNOM TUMAčENJU JEDNE OD ODREDBI ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA


Na predloženi zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje "Beograd na vodi" podneto je oko 70 amandmana.

Skupština je završila raspravu o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i debatu o autentičnom tumačenju jedne od odredbi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na zahtev grupe od 15 poslanka koji su ukazali da postoji nedoumica o tome da li se zvanje "nastavnik" odnosi samo na zaposlene u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja ili i na nastavno osoblje visokoškolskih ustanova.

Te nedoumice došle su do izražaja prilikom podnošenja kandidatura za članove Nacionalnog prosvetnog saveta iz reda udruženja i društava, kada su predlagani ne samo nastavnici osnovnih i srednjih škola, već i nastavnici-univerzitetski profesori visokoškolskih ustanova.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo smatra da tu odredbu treba razumeti tako da se za članove Nacionalnog prosvetnog saveta biraju predstavnici udruženja, odnosno društava iz reda nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika koji su zaposleni u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi, sa lista kandidata koja podnose udruženja i društva koja su taksativno navedena u zakonu.

Skupština treću sednicu nastavlja 9. aprila, kada bi trebalo da u pojedinostima razmotri i izjasni se o leks specijalisu za projekat "Beograd na vodi", dok je četvrta zakazana za četvrtak 16. april. Na dnevnom redu naći će se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Predlog odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju, kao i nekoliko međunarodnih sporazuma.

Izvor: Tanjug, 8.4.2015.