Zastava Bosne i Hercegovine

KONFERENCIJA O INOVATIVNOSTI: SERTIFIKACIJA ZA PROFESORE, LEKARE, INžINJERE PO NOVIM MEDJUNARODNIM STANDARDIMA


U organizaciji Evropske Komisije i pokrajinskog Centra za standardizaciju Novi Sad će desetog i jedanaestog aprila biti domaćin Konferencije o inovativnosti na kojoj će učestvovati i predstavnici regija iz Rumunije, Nemačke, Austrije i Mađarske.

Biće reči o mehanizmima podizanja konkurnetnosti regiona, a kako RTV saznaje Centar za poslovnu standardizaciju uskoro će obavljati i sertifikaciju osoba po novom međunarodnom ISO standardu.

  • "Profesori, lekari, inženjeri .. stručnjaci gotovo svih profesija uskoro će moći da sertifikuju svoju profesionalnu kompetentnost po zahtevima novog međunarodnog standarda ISO 17024. I to zahvaljujući pokrajinskom centru za standardizaciju i sertifikaciju koji je započeo proceduru akreditacije za tu oblast. Možda zvuči komplikovano i nerazumljivo, ali suština je jasna", kaže direkorka BSC-a Marija Vujaković.

Do sada su međunarodnim standradima mogli da se sertifikuju poslovni sistemi, organizacije proizvodi i usluge a sada i osobe.

Prve sertifikacije tog tipa biće obavljene do kraja godine , a sada je u BSC-u aktuelan i projkat prekogranične saradnje "Kros Klaster" koji je baziran na podizanju konkurentnosti kroz inovativnost. Projekat vredan 106 hiljada evra realizuje se sa Agencijom za inovativnost iz Segedina, a finansiran je sredstvima predpristupnih fondova Evropske Unije

Vojvodina je jedini region izvan Evropske Unije koji ima inovacionu Strategiju, a o tom dokumentu iskustva će razmeniti sa rumunskim i nemačkim regijama čiji će stručnjaci učestvovati na velikom međunarodnom skupu desetog i jedanaestog aprila u Novom Sadu.

Izvor: RTV