Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI: Smanjuje se rast potrošačkih cena, inflacije nema


Međugodišnji porast i ukupne inudustrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije u januaru 2021. godine manji je od decembarskog ali je trend ponovo prešao u rastući smer, ocenjuje se u izveštaju Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Inflacije, u suštini, i dalje nema - međugodišnji porast potrošačkih cena je u januaru nastavio da se smanjuje a mesečni porast je manji od prosečnog mesečnog januarskog porasta tokom proteklih deset godina, konstatuje MAT.

U januaru je ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje povećana za 2,5 procenata, a glavni činilac je proizvodnja elektroprivrede koja je imala međugodišnji porast od 11,7 posto.

Za 0,2 procenta povećana je proizvodnja rudarstva, a za 0,1 posto prerađivačke industrije.

"Posle pada u novembru i porasta u decembru za 5,1 procenata desezonirani indeks ukupne industrijske proizvodnje povećan je i u januaru za 1,5 procenata, tako da je i trend u tom mesecu dobio pozitivan priraštaj od 0,4 posto", navodi MAT.

Međugodišnje poredeći u januaru 2021. godine povećane su proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju i energije za 11,7 i 10,1 procenata, a proizvodnja kapitalih proizvoda smanjena je za 9,9 procenata.

U januaru procenat međugodišnjeg porasta prerađivačke industrije bio je 0,1 što je i rezultat zabeležen tokom cele 2020. godine, navodi MAT.

"U suštini dinamika proizvodnje prerađivačke industrije je bolja od onoga što pokazuje skromni međugodišnji porast u januaru", zaključak je MAT.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.03.2021.
Naslov: Redakcija