Zastava Bosne i Hercegovine

OD JESENI ŠEST NOVIH DUALNIH PROFILA U ŠKOLAMA: U pripremi i četiri studijska programa po dualnom modelu na fakultetima


U narednoj školskoj godini đacima će u ponudi biti još šest novih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama : tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, stolar, trgovinski tehničar, tehničar štampe, obućar i tehničar operativne forenzike.

U Ministarstvu prosvete kažu da se novi obrazovni profili otvaraju u skladu sa potrebama privrede.

"Za sada imamo 120 škola, oko 900 kompanija i oko 10.000 učenika koji se školuju po dualnom modelu. Za narednu školsku godinu biće otvoreno još 3.300 mesta. Prošle godine upisano je 2.447 učenika, ako ove godine budemo uspeli da upišemo 3.300 učenika to će biti sjajan rezultat", rekla je savetnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Ona je za Tanjug rekla da ukoliko se popune sva mesta, to bi značilo da će u narednoj školskoj godini biti oko 1.000 više upisanih učenika po dualnom modelu obrazovanja.

"Drago mi je što su roditelji i učenici shvatili da je dualno obrazovanje dodatni kvalitet oduvek kvalitetnom srpskom modelu obrazovanju", navela je ona i pojasnila da se po dualnom modelu teoretsko znanje stiče u školama, a praktično u kompanijama.

Grujić kaže da su u pripremi četiri studijska programa po dualnom modelu na fakultetima i da će od oktobra prvi studenti moći da upišu studije po dualnom modelu.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.03.2021.
Naslov: Redakcija