Zastava Bosne i Hercegovine

IAKO ZAKONI U SRBIJI KOJI UREĐUJU IMOVINSKE I NASLEDNE ODNOSE RAVNOPRAVNO TRETIRAJU ŽENE I MUŠKARCE, ŽENE SU ISKLJUČIVI VLASNICI SAMO ČETVRTINE NEKRETNINA U SRBIJI


Žene su isključivi vlasnici svega 25,6 posto od ukupnog broja nepokretnosti u Srbiji, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Takođe, žene su suvlasnice 12,8 odsto nekretnina u kojima postoji susvojina - vlasništvo dva ili više lica na istoj nepokretnosti, saopštila je SeConS gupa koja je dobila podatke od RGZ-a u februaru 2021. u okviru procesa pripreme Nezavisnog izveštaja o primeni prioritetnih preporuka CEDAW komiteta upućenih Srbiji.

Posmatrano prema vrsti nepokretnosti, u slučaju zemljišnih parcela žene su u Srbiji su isključive vlasnice 24,2 odsto parcela, isključive vlasnice 25,6 odsto svih objekata i isključive vlasnice 42,6 odsto posebnih delova objekata.

Od ukupnog broja parcela 0,1 procenat je u zajedničkoj svojini, a od ukupnog broja objekata 0,7 posto je u zajedničkoj svojini.

U ukupnom broju objekata gde postoji susvojina, zene se javljaju kao suvlasnici u 12,3 odsto parcela, u 15,8 odsto objekata i u 8,2 odsto posebnih delova objekata.

Ako podatke posmatramo prema osnovu sticanja nepokretnosti, od sve imovine stečene nasleđem žene su vlasnice 40,4 odsto te imovine.

U ukupnoj imovini stečenoj poklonom žene su vlasnice 36,3 odsto, a od sve imovine stečene kupoprodajom žene poseduju 43,7 odsto.

Iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, te generalno slabiji ekonomski položaj žena usled niže zaposlenosti, nižih zarada, dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti, naročito u ruralnim područjima, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.03.2021.
Naslov: Redakcija