Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PUŠTENA U RAD PLATFORMA ZA PREVENCIJU I ZAŠTITU OD VRŠNJAČKOG NASILJA U SRBIJI


Platforma pod nazivom "Čuvam te" je namenjena deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali će je koristiti i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se zajedno borili protiv tog problema.Pored vršnjačkog nasilja, koje je u fokusu ove platforme, ona je i alat  u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je pojasnila da na platformi "Čuvem te" roditelji, učenici i nastavnici mogu na jednom mestu naći sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama, a objedinjuju sve nadležne resore – za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, za unutrašnje poslove, za trgovinu, turizam i telekomunikacije, za brigu o porodici i demografiju i za zdravlje.

Ona  je ukazala na to da Vlada ima nultu toleranciju prema vršnjačkom nasilju, nasilju u školama, a posebno prema bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima, i dodala da je zato izmenjen Pravilnik o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje ("Sl. glasnik RS", br. 46/2019 i 104/2020), kao prvi korak ka sistemskom uređenju tog važnog problema.

Nadamo se da će ova platforma omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, nastavnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni onlajn kanal, rekla je Brnabić.

Svi su oni aktivno uključeni u realizaciju sadržaja platforme "Čuvam te", rekla je Brnabić i istakla da je posebno važan segment koji se odnosi na onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pažljivo kreiralo različite obuke za sve tri grupe. Za sada ih je kreirano pet, a nastavićemo da ih razvijamo i dalje u skladu sa rezultatima i iskustvima građana, podvukla je premijerka. Prema njenim rečima, edukativni sadržaji su namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima srednjih škola i zbog zaštite maloletnika, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), deca osnovnoškolskog uzrasta obuke namenjene njima će moći da prolaze samostalno samo uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja.

Prema njenim rečima, sledeći važan korak je omogućavanje onlajn prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave.

Izvor: Vebsajt Vlade Srbije, 07.03.2021.
Naslov: Redakcija