Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "TEST SAMOSTALNOSTI PREDUZETNIKA"


Kompanija Paragraf organizovala je 2. juna 2020. godine vebinar na temu "Test samostalnosti preduzetnika".

Tema vebinara bila su pravila o testu samostalnosti preduzetnika, koja se praktično primenjuju od 1. marta 2020. godine, sa posebnim osvrtom na Uputstvo Poreske uprave o primeni ovih pravila u poreskoj kontroli.

Prvi deo vebinara Olica Pješčić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", posvetio je sledećim temama:

  • Razlozi za uvođenje pravila o testu samostalnosti.
  • Šta je test samostalnosti preduzetnika?
  • Normativna uređenost i početak primene.
  • Opšta pravila o primeni testa samostalnosti od strane obveznika i Poreske uprave - smernice za tumačenje pravila, dokazivanje i teret dokazivanja, primena pravila u okviru poreske kontrole.
  • Posledice nesamostalnosti preduzetnika u odnosu na nalogodavca.
  • Moguće zloupotrebe u cilju “zaobilaženja” pravila o testu samostalnosti.

Nakon kratke pauze, usledilo je izlaganje Aleksandra Milanovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", u vezi sa analizom devet kriterijuma nesamostalnosti, kao i primerima angažovanja preduzetnika i primeni testa samostalnosti na njih.

Vebinar je bio namenjen računovođama, pravnicima, finansijskim direktorima, preduzetnicima, kao i svim drugim licima kod kojih postoji mogućnost poreske kontrole u vezi sa primenom pravila o testu samostalnosti preduzetnika.

Izvor: Redakcija, 2.6.2020.