Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "TEST SAMOSTALNOSTI PREDUZETNIKA"


Kompanija Paragraf organizovala je 2. juna 2020. godine vebinar na temu "Test samostalnosti preduzetnika".

Tema vebinara bila su pravila o testu samostalnosti preduzetnika, koja se praktično primenjuju od 1. marta 2020. godine, sa posebnim osvrtom na Uputstvo Poreske uprave o primeni ovih pravila u poreskoj kontroli.

Prvi deo vebinara Olica Pješčić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", posvetio je sledećim temama:

  • Razlozi za uvođenje pravila o testu samostalnosti.
  • Šta je test samostalnosti preduzetnika?
  • Normativna uređenost i početak primene.
  • Opšta pravila o primeni testa samostalnosti od strane obveznika i Poreske uprave - smernice za tumačenje pravila, dokazivanje i teret dokazivanja, primena pravila u okviru poreske kontrole.
  • Posledice nesamostalnosti preduzetnika u odnosu na nalogodavca.
  • Moguće zloupotrebe u cilju “zaobilaženja” pravila o testu samostalnosti.

Nakon kratke pauze, usledilo je izlaganje Aleksandra Milanovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", u vezi sa analizom devet kriterijuma nesamostalnosti, kao i primerima angažovanja preduzetnika i primeni testa samostalnosti na njih.

Vebinar je bio namenjen računovođama, pravnicima, finansijskim direktorima, preduzetnicima, kao i svim drugim licima kod kojih postoji mogućnost poreske kontrole u vezi sa primenom pravila o testu samostalnosti preduzetnika.

Izvor: Redakcija, 2.6.2020.