Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRUČNI ISPIT ZA MATIČARA: Uskoro će startovati informacioni sistem koji će digitalizovati ceo proces organizovanja ispita


Matičari u Srbiji su poslednjih godina napravili najveći korak u unapređenju kvaliteta usluga koje država pruža građanima i poneli najveće breme reformi, ocenio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

"Rezultati rada matičara danas se mere impozantnim brojkama. Samo u 2019. godini sproveli su više od 240 hiljada postupaka za upis u matične knjige i izdali više od dva miliona izvoda iz matičnih knjiga", rekao je Ružić na skupu posvećenom stručnom usavršavanju matičara.

Rad matičara na digitalizaciji evidencija doprineo je da blizu 8,5 miliona građana nije moralo da prilaže isprave o ličnom statusu, već su to službenici sami pribavljali po službenoj dužnosti iz Registra matičnih knjiga, naveo je ministar.

Ružić je najavio da će, kako je poseban stručni ispit za matičara obavezan, uskoro startovati informacioni sistem koji će digitalizovati ceo proces organizovanja ispita.

Ministar je izrazio zadovoljstvo time što su svi rezultati matičara visoko ocenjeni u reformi javne uprave.

"Ako želimo da održimo uzlaznu liniju razvoja i kvalitet usluga potrebno je da pružimo podršku i matičarima koji su nosioci promena i uspeha", rekao je ministar.

Ružić je dodao da danas biti matičar podrazumeva visokoobrazovani stručan kadar, koji obavlja složene poslove, aktivno učestvuje u uspostavljanju standarda e-uprave i primenjuje ih svaki dan i izrazio zadovoljstvo što to zanimanje više nije sinonim za šalterskog službenika koji samo izdaje izvode iz matičnih knjiga.

Ministar je podsetio da je cilj, kada je pre dve godine započela sveopšta reforma sistema stručnog usavršavanja u javnoj upravi, bio da zaposleni dobiju isti kvalitet i jednako pravo na stručno usavršavanje.

Ružić je naveo da su nadležni bili svesni da je stručno usavršavanje bilo manje dostupno na lokalu u odnosu na državne službenike i da su zato reformisani neophodni zakoni i uspostavljeni isti kriterijumi i standardi stručnog usavršavanja na nivou cele javne uprave.

Prema njegovim rečima, fokus je bio na specifičnim potrebama kako bi matičari razvili kompetencije i primenili savremene trendove rada.

"Matičari su naše ogledalo u očima građana i verujemo da će uz usavršavanja ta slika svakodnevno biti lepša i sve više okrenuta građanima", rekao je Ružić i pozvao načelnike uprava, da dodatno motivišu matičare za obuke koje će pokazati kako se profesija starija od veka sa lakoćom menja i prilagođava savremenom trenutku i stavlja u funkciju optimalnog servisa građana.

Na skupu su govorili i predsednik Saveta za stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave Ivan Bošnjak i pomoćnik ministra Jasmina Benmansur.

Devet realizatora Sektora posebnog programa obuke matičara za 2020, dobilo je sertifikate.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.03.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija