Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO PRAVDE: Objavljeni izvodi iz evidencija u formi otvorenih podataka


Ministarstvo pravde je u okviru "Nedelje otvorenih podataka", koja u organizaciji Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije traje do 11. marta, prvi put objavilo izvode iz svojih evidencija u formi otvorenih podataka.

Ministarstvo pravde je 3. marta, na Međunarodni dan otvorenih podataka, na nacionalnom Portalu otvorenih podataka (data.gov.rs) objavilo izvode iz pet evidencija za koje je nadležno. U pitanju su izvodi iz Registra sudskih veštaka, Registra posrednika, Registra pravnih lica koja obavljaju posao veštačenja, Imenika javnih izvršitelja i zamenika javnih izvršitelja i spisak javnobeležničkih kancelarija u formi mašinski čitljivih podataka, što je prvi korak pravosuđa ka praksi otvaranja podataka koji su podobni za javnu obradu. To znači da zainteresovana lica mogu da upotrebljavaju podatke iz tih registara besplatno, putem interneta, u obliku koji je podoban za računarsku obradu.

"Nedelja otvorenih podataka" se organizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Odsek za e-pravosuđe Ministarstva pravde nastaviće da ulaže napore u pravcu koncepta otvorenih podataka, uz planirano redovno ažuriranje i dodavanje novih podataka na portalu data.gov.rs i uz tehničku i stručnu podršku USAID projekta "Vladavina prava u Srbiji".

Nacionalni Portal otvorenih podataka je mesto na kome se objavljuju informacije o skupovima otvorenih podataka, koje objavljuju državni organi Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 06.03.2018.
Naslov: Redakcija