Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O NAČINU PONAŠANJA I LIČNOM IZGLEDU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I DRUGIH ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Utvrđena dužnost policijskih službenika da se na radu i van rada ponašaju tako da ne štete ugledu Ministarstva


Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 13/2018 - dalje: Pravilnik) kojim se, između ostalog, određuje kako policajci i službenici moraju da se oblače i komuniciraju.

Drečavo nalakirani nokti, tetovaže, pirsing, brada dozvoljeni su, ali ne na radnom mestu u MUP-u Srbije. Razlog za donošenje novih pravila ponašanja i ličnog izgleda zaposlenih, pre svega je, kažu u MUP-u, bila obaveza iz važećeg Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016). Međutim, to nije jedini razlog.

Policijski sekretar u Direkciji policije Milan Andrić objašnjava da su se policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu, na neki način, i ponašali tako kako danas propisuje Pravilnik.

"Ovo je neka naša tradicija koja je sada prvi put pretočena u jedan formalni akt. Pojedina ograničenja koja su sadržana u Pravilniku, a tiču se ličnog izgleda, pre svega, imaju bezbednosni aspekt u odnosu na policijskog službenika, naročito kad on primenjuje policijska ovlašćenja", istakao je Andrić.

Mišljenja o novim pravilima, među zaposlenima su podeljena. I oni koji podržavaju imaju neke primedbe.

"Naše kolege su nam se obratile i uglavnom da zameraju najviše zašto je zabranjeno nošenje brada u uniformisanom sastavu policije. Koleginice su nam se obratile s tim što ne smeju da imaju drečavo lakirane nokte i jače da budu našminkane", kaže predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Lukić i dodaje da sindikat ima zamerku što se zabranjuju i tetovaže.

Milan Andrić navodi da Pravilnik zabranjuje tetovaže tako da će oni koji ih imaju morati da ih prekriju one ne budu vidljive građanima.

Pravila oblačenja i ponašanja policijskih službenika propisana su u skoro svim zemljama sveta, dok se obim regulacije razlikuje. U Hrvatskoj se ovo pitanje u potpunosti zakonski uređuje, dok u Švedskoj npr. postoje stroga pravila oblačenja kada su u pitanju intervencije, ali se izgled zaposlenih u svim drugim trenucima ne propisuje.

Izvor: Vebsajt RTS, Nikolina Rakić, 07.03.2018.
Naslov: Redakcija