Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UNAPREĐENJE SISTEMA ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA


Nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ocenivši da izveštaj Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) ne odražava stanje stvari u našoj zemlji.

Brnabićeva je podsetila na to da je naša zemlja u vreme migrantske krize dobila pohvale od Evropske komisije i zemalja širom sveta, ne samo zbog humanog postupanja s migrantima, već i zato što je sprečila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Ona je objasnila da su u tom izveštaju korišćeni neki standardi sa kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU.

Srbija se, naime, našla na listi za monitoring FATF, a neki su mediji, ali i pojedini političari preneli da je ona na "crnoj listi" zajedno sa zemljama koje učestvuju u pranju novca, ničim to ne sprečavaju i doturaju novac terorističkim organizacijama.

Predsednica Vlade je, međutim, rekla da to nije tačno i da je Srbija od tog izveštaja kojim je stavljena pod monitoring već napredovala i usvojila čak šest sistemskih zakona kojima se ova oblast bolje sistemski uređuje.

Osim toga smo implementirali 35 od 40 preporuka iz tog izveštaja i jedina smo zemlja u regionu koja je procesuirala i osudila pravosnažnim presudama i fizička i pravna lica za krivično delo pranje novca, naglasila je ona.

Premijerka je ponovila da izveštaj FATF ne odražava stanje stvari danas u Srbiji, te navela da je osim EK još 15 članica FATF bilo nedvosmisleno protiv toga da se Srbija stavi "pod prismotru" i čak istupilo sa sastanka tražeći argumentovano da se naša zemlja ne stavlja na tu listu.

Među njima su bile Kina, Turska i Rusija, ali i Italija, Švajcarska, Južna Afrika i mnogo drugih zemalja kao i Svetska Banka, koja je posmatrač.

Svi oni su rekli da mora da se prizna da je Srbija učinila u poslednjih godinu dana značajne strateške pomake, da je mnogo uradila i da ima političku volju na najvišem nivou predsednika Republike, predsednika Vlade i potpredsednika, ministra unutrašnjih poslova koji vodi koordinaciono telo za rešavanje ostalih preporuka, zbog čega nisu bili za usvajanje izveštaja, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je, nažalost, jedna zemlja, a to je bez sumnje SAD, insistirala da se izveštaj ipak usvoji.

Time je, kako je ocenila, Srbija došla pod pojačani monitoring uprkos protivljenju svih ovih zemalja prevashodno i pre svega EK, koja prvi put nije preuzela ovu listu, što je pokazatelj da je Srbija uradila mnogo.

Mogu da garantujem da će Srbija do kraja leta usvojiti i apsolutno implementirati sve preporuke tog izveštaja i videćemo da li ćemo i tada biti na toj listi, podvukla je predsednica Vlade.

Izvor: Vebsajt Vlade, 07.03.2018.
Naslov: Redakcija