Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O USLOVIMA, SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA SERTIFIKATA O ENERGETSKIM SVOJSTVIMA ZGRADA: U Srbiji 1.500 zgrada dobilo energetske pasoše. Energetski pasoš moraju imati sve nove zgrade, kao i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju, osim zgrada koje su ovim propisom izuzete od obaveze energetske sertifikacije


U Srbiji postoji skoro 1.600 licenciranih inženjera za energetsku efikasnost i izdato je više od 1.500 energetskih pasoša, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

Sve zgrade koje se grade ili rekonstruišu moraju da dobiju "zeleni" pasoš što znači da ispunjavaju određeni nivo efikasnosti u uštedi energije.

"Unapređenje zakonodavstva za energetsku efikasnost u zgradama, uvođenje energetskih pasoša i nacionalne tipologije stambenih zgrada su najznačajniji rezultati projekta o energetskoj efikasnosti", dodao je Banjac.

Vođa projektnog tima Renate Šindlbek je rekla da je u Srbiji kroz uvođenje nacionalne tipologije stambenih zgrada prvi put omogućen kompletan pregled potreba za energijom za grejanje kao i načina na koje se ona može štedeti.

"Srbija je kroz rezultate postignute u ovom radu postala lider u oblasti energetske efikasnosti u zgradama na Balkanu i primer dobre prakse", istakla je Šindlbek.

Ona je najavila i nastavak rada na povećanju energetske efikasnosti, pre svega u školama i obdaništima.

Projekat koji je trajao devet godina realizovala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Vebsajt 021, 08.03.2017.
Naslov: Redakcija