Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 1. juna 2017. godine Poverenik će u skladu sa Zakonom moći da da izriče višemilionske kazne


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, kaže da i pored velikog broja prekršaja u domenu zaštite podataka, odgovornost se svodi na minimum. Dodaje da će Poverenik od leta 2017. godine moći da izriče višemilionske kazne.

"Ono što će biti zanimljivo...nisam siguran da su autori novog Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) svesni. Te kazne, koje Povereniku stoje na raspolaganju, biće višestruko veće. Od leta Poverenik će biti u poziciji da izriče višemilionske kazna. Mislim da će to biti vrlo zanimljivo", rekao je Šabić.

Dodaje da Poverenik ima ovlašćenje da pokrene prekršajne postupke, što i čini.

"Ali naši sudovi neće da sude, neće da gone za to", kaže Šabić.

Dodaje da se prekršajni postupci uglavnom završavaju zastarevanjem, a krivične - u tužilaštvu niko ne goni.

"Uz hiljade i hiljade prekršaja, i velikog broja krivičnog dela, priča o odgovornosti svodi se na minimum koji je jedva vidljiv", kaže Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je novi Model zakona o zaštiti podataka o ličnosti usklađen sa aktuelnim standardima relevantnih evropskih dokumenata, a prvenstveno sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti.

"Srbija je u lošoj situaciji po pitanju zaštite podataka o ličnost, ja na to ukazujem godinama. Gotovo 10 godina je jasno da je neophodno da donesemo novi Zakon", rekao je Šabić.

Dodaje da je njegova kancelarija još pre dve i više godina pripremila model, koji je ponuđen Ministarstvu pravde. U međuvremenu je trebalo promeniti neke stvari, pa su sada predstavili i drugi model.

"Obećali smo nov model zakona, i uradili smo ga", kaže Šabić.

Šabić dodaje da građani sve više ukazuju na potrebu za zaštitom podataka.

"Sve više građana u Srbiji koji postavljaju pitanja - šta je sa mojim podacima, da li mogu da se dele i prodaju? Ljudi su spremni čak da izazivaju i eksces. Ali to samo po sebi nije dobro, glavnu ulogu treba da ima država", kaže Šabić.

Izvor: Vebsajt N1, Jelisaveta Ćirilović, 07.03.2017.
Naslov: Redakcija