Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

CENE INTERNET USLUGA U SRBIJI MEĐU NAJVIŠIMA U EVROPI


Stanovnici Srbije plaćaju internet usluge po cenama koje su među najvišima u Evropi, navodi se u izveštaju o internetu u službi razvoja Evrope i centralne Azije, koji je predstavljen u Bukureštu, saopštila je Svetska banka.

Kako se navodi, regulatorni okvir Evropske unije je značajan faktor koji utiče na zakonodavne reforme u zemljama kandidatima za ulazak u EU, poput Srbije.

Unapređenje logistike, na primer, tako što bi se omogućila veća konkurencija i usvajanje novih tehnologija u sektoru infrastrukture, doprinelo bi otvaranju mogućnosti za e-trgovinu u zemlji.

Nedostatak opcija za onlajn plaćanje predstavlja prepreku za e-trgovinu u Srbiji, pri čemu svega 15 odsto građana poseduje kreditnu karticu.

Istovremeno, kako se navodi u izveštaju, Srbija je jedan od lidera u globalnoj ponudi onlajn talenta.

Srpski frilenseri vide dobre mogućnosti u onlajn frilens poslovima, a zarada je visoka za one koji poseduju adekvatna znanja koja prate nove tehnologije.

"Iako internet otvara nove i ranije neviđene prilike, prisutna je i mogućnost daljeg isključivanja, naročito nekvalifikovanih radnika", upozorava Hernan Vinkler, ekonomista Svetske banke za region Evrope i centralne Azije i glavni autor izveštaja.

"Moramo uvesti politike koje će ljudima pomoći da se prilagode novim izazovima", ukazao je on, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.03.2017.
Naslov: Redakcija